Nova politika
13

Financial Times: Zapadni Balkan će ući u EU do 2025. jer Brisel želi umanjiti utjecaj Rusije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska unija planira u svoje članstvo uključiti šest balkanskih država do 2025. godine, prvenstveno zbog povećanog ruskog utjecaja, ali i želje za proširenjem te kontrolom migracija, piše ugledni Financial Times.

Riječ je o Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu.

Evropska komisija će sljedećeg utorka objaviti plan svog najvećeg proširenja u posljednje dvije decenije. To će otežati određene članice koje ne favoriziraju takvu budućnost Unije, ali briselski diplomati podsjećaju da plan objave dokumenta strategije EU o zapadnom Balkanu ima ulogu motivacije više nego realnog i konkretnog seta koraka. Cilj je spomenutim dokumentom ojačati veze Brisela i bivših jugoslavenskih republika uz dodatak Albanije.

Financial Times podsjeća da je veliki problem u napretku šest država pomirenje nakon ratova i reforme starih sistema funkcionisanja. Dodatni problem i umor od proširenja donijela je kriza u 2008. godini, kao i izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU – države koja je bila velika zagovornica proširenja.

"Šest država nisu autsajderi, one su već s nama i trebaju nam. Zato moramo obnoviti proces proširenja bez uvođenja nekih prečica", rekao je neimenovani diplomata iz Brisela.

Evropska komisija će pozvati šest država da što prije pospješe bilateralne odnose i krenu u oštar obračun s korupcijom.

Najveće šanse da prve uđu kroz "cilj EU" imaju Srbija i Crna Gora, dok ih po vjerovatnosti slijede Albanija, Makedonija, BiH i Kosovo.

Moskva je počela igrati na kartu rastućeg cinizma prema Evropskoj uniji u tom dijelu Evrope, a znatan procent građana već sada smatra kako nikada neće postati građani EU.

Dok je većina članica EU za proširenje porodice država Starog kontinenta, problem bi mogle predstavljati zemlje poput Španije koja odbija priznati Kosovo.

Države Balkana u različitim su stadijima pristupa. Crna Gora je počela pregovore 2012. godine, a Srbija 2014. Makedonija i Albanija čekaju da započnu pregovore, dok BiH još uvijek nije poslala odgovore na Upitinik Evropske komisije.