BiH
13

Finalno učeničko takmičenje u pjevanju: Najbolja Ilma Karahmet iz Kiseljaka

Anadolija
Finalno takmičenje u pjevanju za učenike osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini održano je danas u Međunarodnoj školi Sarajevo na Ilidži, javlja agencija Anadolija.

Za takmičenje, koje organizira i finansiraju obrazovne institucije ''Bosna Sema'', prijavilo se 186 učenika, od kojih je njih 17 prošlo u finale.

Nakon održanih audicija u Tuzli, Bihaću, Mostaru, Zenici i Sarajevu, slijedila su i polufinalna takmičenja, a danas je održano i finale.

Od 17 učenika, koliko je prošlo u finale, prvo mjesto osvojila je Ilma Karahmet iz Kiseljaka.

Drugo mjesto pripalo je Meliki Moranjkić iz Srebrenika, a treće Hamzi Šantiću iz Mostara.

Ilma Karahmet je za Anadoliju kazala da se muzikom bavi od četvrte godine, a do sada je učestvovala na mnogo manifestacija i takmičenja.

“Moja životna želja je da odem u Tursku. Osjećam se veoma sretna zbog toga što ću sada imati priliku za to”, kazala je ona.

Ni Melika nije krila radost, rekavši da se osjeća veoma dobro. Prema njenim riječima, nije ni očekivala pobjedu.

“Pjevanjem se bavim otkako znam za sebe. Uživam u pjevanju”, pojasnila je Melika i dodala da želi da “jednog dana bude poznata ličnost”.

Trećeplasirani Hamza Šantić ističe da je jako zadovoljan svojim nastupom.

''Sve je bilo dobro, a ovo mi je prvo učešće na nekom takmičenju”, kazao je trećeplasirani Hamza.

Generalni direktor ''Bosna-Sema'' obrazovnih institucija Ismail Yapici izjavio je da će današnji pobjednici dobiti novčane nagrade, a nakon toga će oni koji znaju turski jezik otići na Tursku olimpijadu, koja se održava ne samo iz pjevanja na turskom, nego i iz općeg znanja jezika.

Prema njegovim riječima, bit će održano još jedno takmičenje u aprilu i maju na kojem će se takmičiti oni koji su najbolje naučili turski jezik. Ti učenici će potom ići na takmičenje u Tursku.

“To mogu biti i današnji pobjednici ali glavni uslov je poznavanje turskog jezika. Mi ćemo ovim učenicima dati priliku, ukoliko žele učestvovati na Turskoj olimpijadi, da nauče turski jezik, a naša škola će im dati besplatne časove”, pojasnio je Yapici.

Prošle godine je na međunarodnom festivalu u Turskoj, učestvovalo 2.000 učenika iz 140 zemalja, a ove godine će učestvovati 3.000 učenika iz 180 zemalja.

Uspješni učenici sa današnjih finala će biti pripremljeni za 12. Međunarodni festival jezika i kulture koji će biti održan u Turskoj.