BiH
0

Finaliziranje nacrta projekta za rehabilitaciju puteva

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić primio je danas predstavnicu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz sektora za promet Lin O'Grady.

Kako je saopćeno iz Ljubićeva kabineta cilj posjete bio je analiziranje Nacrta projekta za rehabilitaciju puteva u BiH što je jedan od uvjeta za konačno odobrenje projekta od EBRD (sufinanciranog od Evropske investicijske banke i Svjetske banke), pripreme dokumentacije i organiziranja zvaničnih pregovora početkom juna.

Ministar Ljubić je zahvalio na posjeti i pohvalio vrlo dobru suradnju EBRD-a i BiH.

Naglasio je da je ponuđeni dokument prihvatljiv i predložio njegovo daljnje realiziranje u suradnji s Ministarstvom trezora i financija BiH, entitetima i EBRD-om.

S obzirom da EBRD jedan od kreditera za ATM (Air Traffic Management) strategiju BiH ministar Ljubić je informirao predstavnike EBRD o stanju implementacije ATM i realizacije akcionog plana.

Također je dogovorena suradnja oko nadogradnje i investiranja u zračne luke u BiH ( Mostar, Tuzla i Banja Luka) i posebice da se uz pomoć EBRD-a pokušaju naći grant sredstva za izradu studije izvodljivosti.

Izražena je spremnost od EBRD da financira nadogradnju zračnih luka kako bi one bile prihvatljive za daljnji razvoj i eksploataciju na osnovu privatnog i javnog partnerstva.