BiH
0

FIN i MKCK organiziraju konferenciju "Islam i međunarodno humanitarno pravo"

FENA
Fakultet islamskih nauka (FIN) i delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) u BiH organizirat će 6. novembra konferenciju "Islam i međunarodno humanitarno pravo".

Na konferenciji će o vrijednostima islamskog prava govoriti prof. dr. Fikret Karčić s Pravnog fakulteta u Sarajevu i prof. Muhamed Munir s Međunarodnog islamskog univerziteta u Islamabadu te prof. dr. Tonni Pfaner, bivši šef pravnog odjela MKCK Ženeva i glavni urednik specijalne publikacije MKCK, koji će govoriti o razvoju i izazovima za međunarodno humanitarno pravo i pravila ratovanja u modernom dobu.

Međunarodno humanitarno pravo tretira pitanja zaštite civila, ratnih zarobljenika i kulturnih dobara u oružanim sukobima te pravila i principe ratovanja o kojima dijelom govori i šerijatsko pravo.

Učesnici konferencije bit će profesori i studenti FIN-a, Vrhbosanske katoličke i Franjevačke teologije, Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta, Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta i profesori šerijatskog prava iz svih medresa u BiH.

Konferencija će biti održana u prostorijama Fakulteta islamskih nauka u 10.00 sati, saopćeno je iz MKCKBiH.