BiH
0

Filozofski fakultet u Sarajevu obilježava 58. akademsku godinu

FENA
Filozofski fakultet u Sarajevu obilježava ove sedmice 58. akademsku godinu, saopćeno je danas iz ovog fakulteta. Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu osnovan je 1950. godine i predstavlja jednu od najstarijih članica Univerziteta u Sarajevu.

Razvojni put ove naučno-nastavne institucije bio je veoma intenzivan i išao je ukorak ne samo s društvenim potrebama nego i s potrebama naučnoistraživačkog praćenja brojnih društvenih pitanja i problema.

Osim njegove osnovne edukativne aktivnosti Filozofski fakultet je od osnivanja pa sve do danas bio i ostao mjesto intenzivnog naučnoistraživačkog rada i ostalih aktivnosti vezanih za razvoj i promociju filozofskih, socioloških, historijskih, pedagoških, psiholoških, filoloških, lingvističkih, književno-historijskih i bibliotečkih nauka i iz primijenjene lingvistike, historije umjetnosti, metodike nastave i naučnoistraživackog rada iz tih područja.

Pored toga, Fakultet djeluje i kao ustanova za stručno obrazovanje i usavršavanje, pedagoško obrazovanje, za nostrifikacije diploma, provjere znanja iz maternjeg i stranih jezika, dopunske ispite, poslove prevođenja, lektoriranje i izdavačku djelatnost.

Od osnivanja do danas na Filozofski fakultet upisano je 45.995 studenta, a diplomu dodiplomskog studija steklo je 12.918, diplomu magistra 357, a diplomu doktora nauka 278 kandidata. Danas na Filozofskom fakultetu studira na dodiplomskom studiju 3.156, a na postdiplomskom 279 studenata.