BiH
0

Filozofski fakultet u Sarajevu domaćin XIII svjetskog kongresa edukatora 2007.

FENA
Jedna od najstarijih obrazovnih institucija u BiH, Filozofski fakultet u Sarajevu je u proteklih 56 godina postojanja svojim djelovanjem i usavršavanjem stekao status ravnopravnog partnera svim evropskim i svjetskim fakultetima, rečeno je danas na svečanosti u povodu obilježavanja 56. godišnjice Filozofskog fakulteta.

"Naše diplome su priznate u Evropi, a Fakultet će postati i svojevrsni most između obrazovnih institucija arapskog svijeta i Evrope. Naime, Filozofski fakultet će priznavati diplome s arapskih fakulteta a onda će, na osnovu naše procjene, one biti priznavane i u Evropi", kazao je dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Salih Fočo.

Još jedna potvrda uspješnog rada ovog sarajevskog fakulteta, svakako je i dodjeljivanje organizacije XIII svjetskog kongresa pedagoga i edukatora koji će biti održan u Sarajevu sljedeće godine. Tim povodom, šefica Odsjeka za pedagogiju Adila Kreso prezentirala je ciljeve kongresa te pozvala prisutne da svojim aktivnim angažiranjem podrže i doprinesu što uspješnijoj organizaciji.

Prema njenim riječima, kongres na kojem će učestvovati više od dvije hiljade edukatora bit će prilika za razmjenu iskustava u oblasti komparativne edukacije.

"Posebnu pažnju poklonit ćemo podizanju svjesnosti o značaju konstantnog njegovanja interkulturalnih komunikacija, dijaloga i razumijevanja", kazala je Kreso.

Filozofski fakultet u Sarajevu ima 30 odsjeka, 202 člana nastavnog osoblja a samo ove godine, Fakultet je završilo 67 studenata što je prema statistikama polovina od ukupnog broja ovogodišnjih diplomanata Univerziteta u Sarajevu.