Kultura u fokusu
98

Filozofski fakultet u Sarajevu domaćin dvodnevnog Kongresa nastavnika njemačkog jezika u BiH

I. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Udruženje nastavnika njemačkog jezika Bosne i Hercegovine organizovalo je 14. i 15. oktobra na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu XIV. kongres nastavnika njemačkog jezika s temom "Kultura u fokusu: Kulturološko učenje u nastavi njemačkog jezika".

"Kongres je namijenjen nastavnicima i profesorima njemačkog jezika u osnovnim i srednjim školama, stručnim suradnicima, savjetnicima i mentorima za njemački jezik, te studentima završnih godina", istakla je predsjednica ovog Udruženja Lara Hedžić sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Kroz dvodnevni program održano je mnoštvo predavanja, radionica i prezentacija, pružajući sudionicima priliku za usavršavanje, informiranje i razmjenu iskustava iz ove oblasti. Plenarni predavač na ovogodišnjem kongresu bio je renomirani prof. dr. Clus Altmayer s Univerziteta u Leipzigu. Profesor Altmayer izrazio je oduševljenje šarolikosti kulturnog opusa Bosne i Hercegovine i istakao da u njemu vidi potencijal za napredak ovog društva. Na kongresu su učestvovali i predstavnici 16 organizacija koje djeluju na prostoru njemačkog govornog područja. Kongres su otvorili ministrica za obrazovanje Federacije BiH, prof. dr. Jasna Duraković, ambasadorica Republike Austrije Dr. Ulrike Hartmann, zamjenik ambasadora Republike Njemačke Bernhard Abels i prodekanesa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Dr. Minka Džanko.

Uz sudjelovanje više od dvije stotine nastavnika njemačkog jezika i studenata germanistike iz BiH, na kongresu su sudjelovali i istaknuti predavači europskih i regionalnih univerziteta, predstavnici ambasada te mnogih njemačkih, švicarskih i austrijskih institucija u BiH.

Udruženje nastavnika njemačkog jezika BiH prepoznato je i u svjetskom vrhu zbog svojih projekata, ali i zbog činjenice da Svjetsko udruženje nastavnika njemačkog jezika IDV, u čijim okvirima je više od 250.000 nastavnika iz 98 zemalja svijeta vodi bosanac Benjamin Hedžić iz Sarajevo, a istaknuti je član ovog udruženja.