BiH
44

Filozofski fakultet omogućava različite programe studiranja na 15 odsjeka

Piše: M. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu organizirao je danas Dan otvorenih vrata za sve učenike i studente koji razmišljaju o upisu na neki od 15 odsjeka ovog fakulteta. Ljubazno nastavno osoblje i studenti ovog fakulteta potrudili su se da prenesu informacije i zainteresuje sve posjetioce ove manifestacije.

Filozofski fakultet daje vam široke mogućnosti obrazovanja i nadogradnje svog znanja u svrhu buduće profesije. Na mnogim odsjecima može se studirati paralelno, pa samim time šanse za pronalazak posla mogu biti veće.

Prodekanesa Filozofskog fakulteta doc.dr. Ksenija Kondali kazala je kako svake godine veliki broj zainteresovanih osoba koje posjete manifestaciju Dan otvorenih vrata, te da dolaze sa odlukom šta će studirati i čime će se baviti u svom životu.

"Dan otvorenih vrata je prilika da budući studenti i njihovi roditelji i prijatelji dobiju presjeke različitih aktivnosti koje se odvijaju vezane za studentske programe koji su vrlo zanimljivi i otvaraju mogućnosti studentima na tržištu rada. Studenti dobijaju i uvid u vannastavne aktivnosti koje sprovodimo u želji da zaokružimo njihov program edukacije. Jučer smo imali obilježavanje Dana knjige jer je ova institucija posvećena unapređenju knjige i pisane riječi, i želimo da u ovoj sedmici kada imamo i sajam knjige u Sarajevu, podsjetimo na važnost čitanja i obrazovanja, ne samo za diplomu već i za život, a diploma omogućava rad. Mi nudimo razne mogućnosti pa tako npr. možete studirati u kombinaciji turski i engleski jezik", rekla je Kondali.

Studenti koji trenutno studiraju na nekom od odsjeka su zadovoljni mogućnostima i programom koji ovaj fakultet nude. No, ne planiraju svi, nakon što završe fakultet, svoje znanje širiti u BiH. Anja Maksić je treća godina Anglistike i Orijentalne filologije i nakon završenih studija planirati raditi van svoje zemlje.

"Izuzetna mi je čast što imam priliku studirati na ovakvom fakultetu i usvojiti znanje iz različitih oblasti. Ovaj fakultet ima dugu tradiciju, kvalitetno osoblje i stručnjake, te mislim da je vrlo bitno održavati ovu tradiciju. Ljubav prema jezicima i širenje vidika, što je na ovom fakultetu moguće, privukli su me da upišem baš ovo i nadam se da ću nastaviti. Planiram upisati prevodilački smjer na Anglistici i nadam se da ću biti uspješna kao i do sada", rekla je Maksić i dodala kako je svime zadovoljna, ali da smatra da se na tehnološkoj modernizaciji fakulteta treba još raditi.

Svaki odsjek danas je imao svoj štand s informativnim lecima i osobama koje su pružale odgovore na pitanja. Na štandu Odsjeka za historiju bilo je dosta zainteresovanih budućih studenata. Minela Radišić je na Master studiju Odsjeka za historiju i zaista uživa u historijskoj grupi predmeta.

"Historiju sam upisala je imam volju i oduvijek sam voljela historijsku grupu predmeta, a upisala sam je jer to mogu kombinirati s latinskim jezikom. Naprimjer, historija starog Rima je bitna i povezana sa latinskim. Također, volim da izučavam prošlost naše zemlje, pogotovo blisku i ratove 1992-1995, a na Masteru izučavam Osmansku povijest 1600. godine. Preporučila bih ovaj odsjek svima koji žele raditi sa djecom, ne samo za istraživanje, nego da biste objasnili zbog čega je historija važna za život jednog čovjeka", rekla je Radišić koja bi nakon završenih studija voljela raditi ili u prosvjeti ili se baviti naučnim radovima.

Dani otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu trajat će do 14 sati, ali sve informacije možete pronaći na web stranici fakulteta.