Posljednja etapa
56

Filozof Bernard-Henri Lévy iz Sarajeva uputio poruku Evropi, na predstavi brojne zvanice

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Francuski pisac i filozof Bernard-Henri Lévy izveo je na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu predstavu "Looking for Sarajevo". Privukao je različite profile u publici, od najvišeg političkog vrha, preko uglednih kulturnih umjetnika do običnih znatiželjnih građana.

U prvim redovima sjedili su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija, premijer FBiH Fadil Novalić, bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, glumac Emir Hadžihafizbegović, dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić, bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann i mnogi drugi.

"Looking for Europe" je monolog intelektualca koja se odvija u hotelskoj sobi u Sarajevu i upravo u Sarajevu je okončana turneja ove predstave koja je odigrana u 20-ak gradova. Zanimljivo je da je tekst predstave prilagođen političkoj situaciji i aktualnim događajima u svakom od gradova u kojima je izvedena.

Tako je jedan od najvećih živućih filozova i veliki prijatelj BiH tokom predstave upozorio na uspon populizma i nacionalizma, te tugu i mržnju u našoj državi.

Poseban dio odnosi se i na, kako je Lévy u intervjuu za Klix.ba već najavio, slučaj "Dodik" kojeg je poredio s Orbanom, ali i na smrt koju je BiH zadesila u ratu.

Lévy sa svojom predstavom hoda po Evropi i šaljete jasnu poruku da Evropa ne smije izdati samu sebe u 21. vijeku kao što je to učinila u Bosni i Hercegovini na početku i na kraju 20. vijeka.