BiH
0

Film "Sarajevske ruže - teror u 12 slika" 25. maja u Mediacentru

FENA
Premijera dokumentarnog filma "Sarajevske ruže - Teror u 12 slika" bit će upriličena u Mediacentru Sarajevo 25. maja , u organizaciji novinske agencije SENSE, Centra za tranzicionu pravdu i Mediacentra Sarajevo.

Film "Sarajevske ruže - Teror u 12 slika" se zasniva na iskazima žrtava i očevidaca zločina na suđenjima Stanislavu Galiću, Slobodanu i Dragoljubu Miloševiću, Momčilu Peršiću i Radovanu Karadžiću. Presude generalima Galiću i Miloševiću su prve presude jednog međunarodnog krivičnog suda po optužbi za kampanju terora nad civilima, provođenju s namjerom da se stanovništvo drži u stanju permanentnog i ekstremnog straha, saopćeno je iz Mediacentra Sarajevo.

Pored dvadesetak Sarajlija, koji govore o svojim ličnim stradanjima tokom 44 mjeseca opsade i kampanje terora, u filmu se pojavljuje i nekoliko međunarodnih posmatrača - očevidaca zločina i stranih izvještača (Bell, Bowen, Van Lynden i drugi) - kako s reportažama iz vremena rata tako i s iskazima koje su dali na brojnim sarajevskim suđenjima u Hagu.

U filmu su korišteni dokumentarni snimci iz vremena opsade koji su na tim suđenjima uvedeni u dokaze.

Film je snimljen u produkciji SENSE.

Poslije premijere filma bit će upriličen razgovor s glavnim urednikom agencije SENSE Mirkom Klarinom i novinarkom i producenticom emisija TV Tribunal Minom Vidaković.