BiH
0

Filip Vujanović u Predsjedništvu BiH

FENA
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine susreli su se u petak s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

Nakon susreta Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović ocijenili su odnose dviju zemalja izuzetno dobrim i primjernim u cijeloj regiji.

Radmanović je kazao da nema otvorenih pitanja između BiH i Crne Gore i najavio skoro postizanje međudržavnog sporazuma o granici.

Crnogorski predsjednik je dodao da će taj sporazum biti sjajan primjer kako se o veoma složenom i osjetljivom pitanju može postići dogovor.

BiH i Crna Gora imaju dosad devet zaključenih sporazuma i četiri u fazi pregovaranja, zaključio je predsjednik Filip Vujanović.

Dvojica zvaničnika kazala su i da je danas razgovarano o unapređenju ekonomske saradnje dviju zemalja te o njihovom zajedničkom cilju - pridruživanju euroatlantskim organizacijama.

Crnogorski predsjednik je, govoreći o putnoj međudržavnoj infrastrukturi, najavio za idući mjesec otvaranje avionske linije Sarajevo - Podgorica te također razgovore o unapređenju komunikacijskih veza na putu između dviju zemalja preko Šćepan-Polja, odnosno razgovore o željezničkoj liniji Nikšić - Čapljina.

Vujanović je također kazao da je njegova zemlja prošle godine izdvojila 500.000 eura, a ove 600.000 eura za rješavanje povratka izbjeglica (Bošnjaka) u Crnu Goru s prostora Bukovice kao područja koje se proteže u širokom pojasu prekogranične oblasti.

Zamoljen da prokomentira još uvijek neriješeno pitanje dvojnog državljanstva između dviju zemalja, Vujanović je podsjetio na stav člana Predsjedništva Harisa Silajdžića čiji je veto na ovaj sporazum, kako je rekao Vujanović, stvar načelnog stava o toj problematici, a ne principijelnog protivnog stava prema Crnoj Gori.

Ova posjeta predsjednika Crne Gore Bosni i Hercegovini je uzvratna i prema ocjeni dvojice zvaničnika, daljnji je unapređujući korak u inače dobroj međudržavnoj saradnji.