BiH
0

Filatelistička izložba povodom Svjetskog dana pošte

FENA
Svjetski dan pošte obilježava se svake godine 9. oktobra.

Taj datum, podsjećaju iz JP BH Pošta, predstavlja uspostavu Svjetskog poštanskog saveza (UPU) u švajcarskom gradu Bernu 1874. godine, a definiran je na UPU kongresu u Tokiju 1969. godine. Naime, 9. oktobra 1874. godine izaslanici 22 države iz Evrope, Amerike i Afrike u Švajcarskoj potpisali su, tzv. Bernski ugovor, kojim je uspostavljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu.

To je bio i prvi korak prema ostvarivanju načela univerzalnosti poštanske usluge na jedinstvenom svjetskom poštanskom teritoriju. Od tada zemlje širom svijeta učestvuju u proslavi ovog dana.

Taj dan se uglavnom koristi za promociju i prezentaciju novih poštanskih usluga i proizvoda. U većini zemalja promovišu se nove poštanske usluge, organizuju filatelističke izložbe i sl.

JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo će povodom Svjetskog dana pošte postaviti filatelističku izložbu u auli Glavne pošte u Sarajevu od 8. do 15. oktobra.

Očekuje se velika posjećenost učenika osnovnih škola, članova filatelističkih klubova i udruženja, te svih onih koji su zainteresovani pogledati posljednja izdanja poštanskih maraka.

"Još jednom, u povodu Svjetskog dana pošte, želimo naglasiti da se bez komunikacija ne može zamisliti život. Zato BH Pošta želi ostati najvjerniji prijatelj svakog čovjeka, svake kuće, svakog sela ili grada. Odanost, sigurnost, brzina i pouzdanost i dalje će biti naši zadaci", saopćeno je iz JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo.