Moralna satisfakcija
26

Filandra: Kazna Šešelju je formalnost, ali će u historiji biti zabilježeno da je on zločinac

Piše: A. B.
Šaćir Filandra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šaćir Filandra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra za Klix.ba je rekao kako je kazna koju je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu danas izreklo Vojislavu Šešelju formalna, ali da će u historiji ostati zabilježeno da je zločinac.

Filandra je rekao kako nikakva kazna izrečena u godinama ne može odmjeriti nacionalističke politike Vojislava Šešelja, jer je on cijeli život tako postupao. Dodao je da je deset godina za žrtve malo i može im donijeti samo moralnu satisfakciju, a za njega kao počinioca velika s obzirom na to da je već odležao.

"Ova kazna ništa sigurno neće promijeniti u njegovom ponašanju i političkom djelovanju, on će i dalje ostati jedna bizarna nacionalistička pojava na ovom prostoru. Dakle, njega ova presuda neće ni na koji način promijeniti, međutim, ona je dosta mala, deset godina je stvarno blaga kazna tako da on na osnovu toga neće moći nešto ni politički profitirati, jer je on tako prikazan kao neki mali zločinac, a to vjerovatno njemu ne odgovara", kazao je.

Filandra je istakao da je riječ o krajnje kontroverznoj osobi koja živi od medijskih spinova. Dodao je da izrečena kazna njegovim pristašama u savremenom srbijanskom društvu neće ništa značiti.

"Najveći dio te javnosti smatra da su takvi ljudi nevini i da su te presude zapravo dio zavjere Međunarodne zajednice, tako da sve to nema nikakvog smisla, ali ima s jednog historijskog aspekta da se zna da je čovjek učestvovao u zločinima, da je dobio kaznu i da je ta politika s nekog neutralnog aspekta označena zločinačkom. Ali to neće proizvesti nikakve efekte ni u Srbiji ni kod njega samog", rekao je.

Sagovornik je naveo da će ova kazna služiti samo za sjećanje, a da niko iz nje neće izvući moralne poduke.

"Sve je to zapravo bila jedna formalnost. Koliko je Šešelj bio u sudu, toliko je kazne i dobio tako da to na kraju sve ispada smiješno", zaključio je Filandra.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu danas je izreklo drugostepenu presudu Vojislavu Šešelju i osudilo ga na 10 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, koje je već odslužio.

Šešelj je proglašen krivim po tačkama 1, 10 i 11.

On je proglašen krivim za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela, kao i za činjenje progona i kršenje prava na sigurnost kao zločin protiv čovječnosti.

Šešelj je, prema riječima sudije Merona, već odslužio izrečenu kaznu zatvora s obzirom na vrijeme provedeno u pritvoru.