BiH
24

Filandra: Narod je očajan, BiH očekuju još masovnija okupljanja

Anadolija
Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, izjavio je u razgovoru za Anadoliju kako su jučerašnja i današnja događanja samo početak narodnog bunta i kazao da se mogu očekivati još masovniji protesti i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

“Posljednja dešavanja i sukobi policije i demonstranata u Tuzli pokazuju da je socijalna kriza uzrokovana dubokom političkom krizom u cijeloj zemlji. A sve to je preraslo u veliku egzistencijalnu krizu”, kazao je on.

Filandra napominje da u BiH postoji velika razlika u primanjima i životnom standardu između bogate manjine i vrlo siromašne većine građana.

“Na djelu je jedna bešćutnost onih koji dobro žive. U BiH postoji ozbiljan moralni jaz između manjine koja je vrlo bogata i većine koja je biološki i egzistencijalno ugrožena i nalazi se na margini. Zato je nasilje očekivani odgovor na sva dešavanja u zemlji”, smatra Filandra.

Ocjenjuje da će se građani narednih mjeseci diljem BiH još više okupljati i protestovati protiv političara jer, prema njemu, većina građana u BiH nema drugo rješenje.

“Nalazimo se u izbornoj godini što će biti dodatni motiv za političare da od građana naprave instrument za manipulaciju. Ali ekonomsko stanje većine građana u BiH će biti sve lošije zbog čega možemo narednih sedmica i mjeseci očekivati još masovnije proteste diljem BiH. Jasno je svima da ovdje ljudi vrlo loše žive”, rekao je on.

Na kraju, ipak, dodaje kako posljednji i slični protesti održani ranije neće utjecati na to da politički predstavnici u BiH konačno počnu da rade u interesu običnog čovjeka.

“Protesti neće utjecati na političare i otvoriti im oči da konačno počnu raditi u ime naroda i za obične građane. Većina političara u BiH nema potrebne moralne i stručne vrijednosti i nisu dovoljno zreli da se suoče sa problemima i izazovima u zemlji”, kazao je Filandra za AA.