Čovjek sa žice
1.9k

Fikret Alić: Teški su ovi događaji, iz godine u godinu nekog sahranjujemo

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Čovjek sa žice naziv je fotografije koja je obišla svijet, a on je Fikret Alić, Kozarčanin s kojim smo danas razgovarali o njegovom životu 30 godina poslije zločina koji su počinjeni u Prijedoru.

Danas Alića teško da bi neko prepoznao s obzirom na fotografiju iz logora po kojoj bi se lako moglo vidjeti u kakvim su uvjetima boravili zatočeni. Vedar i nasmijan jer je ostao živ, danas živi i radi u Kozarcu.

U razgovoru za Klix.ba je kazao da je preživio najgore i da svake godine proživljava isto sahranjujući bližu rodbinu, poznanike ili prijatelje.

"Nažalost, pored još 50.000 ljudi, ja sam samo jedan koji je prošao golgote logora Keraterm, a drugi i Omarske, Manjače... Trideset godina se dešavaju iste stvari, danas sam ukopao momka koji je ubijen s 19 godina Sameda Jakupovića i svog zeta Sivca koji je ubijen na Korićanskim stijenama. Iz godine u godinu je žalost, a pravde nema", kazao je Alić te dodao da je dobio odbijenicu da je pripadnik civilnih žrtava rata te se žalio i sudu u Prijedoru gdje očekuje odbijenicu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Najmanje samo zaštićeni. Teški su mi ovi događaji. Bijele trake, kada je ubijeno 102 djece. Žalosno je što svi govore da su nas pobili stranci. Nisu, pobili su nas komšije. Taj dan kada je bilo čišćenje Sivaca, tu je bila JNA, Bijeli orlovi i naše komšije. Stranci nisu krivi, kriva je naša vlast i država što ne zaustavi negiranje zločina i genocida", dodao je naš sagovornik.

Sivac je na fotografiji iza žice u logoru predstavio sve golgote koje su prolazili. Mnogi da ga danas ne znaju, gledajući u fotografiju, bi rekli da taj čovjek nije živ. Ipak, Alić je živ i svjedoči o istini.

"Proveo sam tu neko vrijeme, preživio strahotu. Poslije te slike su me prozivali, postoji snimak, u Trnopolje da me ubiju. Zahvaljujući mojoj sreći u nesreći, obukao sam uniformu, došao do sigurne teritorije, pokušao ostati u Travniku, nisam uspio. Do 2009. godine sam bio u Danskoj na liječenju i vratio sam se u Kozarac gdje danas živim i radim", izjavio je Alić te naglasio da se ovdje može lijepo živjeti.

Aliću je na kućnom pragu ubijen djed, brat u Travniku i 30 bližih članova u porodici.