Video link iz Rijeke
0

Fikret Abdić svjedočio u korist Gojka Kličkovića

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bivši lider Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (APZB) Fikret Abdić svjedočio je danas u korist odbrane Gojka Kličkovića, kome se na Sudu BiH u Sarajevu sudi za zločine u Bosanskoj Krupi, prenosi BIRN – Justice report.

Abdić je iskaz dao putem videolinka iz suda u Rijeci, gdje izdržava petnaestogodišnju kaznu na koju je osuđen zbog učešća u zločinima počinjenim od 1993. do 1995. godine na području APZB. Ustvrdio je kako nije čuo da je Gojko Kličković sudjelovao u zločinima u Krupi i kazao kako je prvooptuženi bio spreman spriječiti sukobe na tom području.

Gojka Kličkovića, zajedno s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem, državno tužilaštvo tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom 1992. godine na području Bosanske Krupe.

Abdić je kazao da je “pred izbijanje sukoba“ u Krupi održan sastanak u Općini kojem su, među ostalim, prisustvovali Kličković i izvjesni Mehmed Mahić. Tom prilikom su, kako je kazao, razgovarali o “kompliciranim odnosima” koji su vladali u Krupi.

“Gojko je bio izuzetno kooperativan i tada nisam stekao utisak da će se razići nakon mog odlaska. Niko se nikada od muslimana nije žalio na njega, a nisam ni čuo da je on dovođen u vezu s nekim zločinima”, objasnio je Abdić.

Ovaj svjedok je kazao da je od 16. marta do 26. aprila 1992. sudjelovao u pregovorima između Bošnjaka i Srba koji su se održavali u Bihaću te da je pred izbijanje sukoba u BiH zagovarao mir.

“Odlazio sam tamo gdje su bila žarišta, u nadi da će se spriječiti sukobi. Nastojao sam da pređu te probleme i nastave dalje. Mislim, da sam ostao u Bihaću, da bi se stvari sasvim drugačije završile”, Abdićeve su riječi.

Abdić je kazao da su među učesnicima na sastanku bili predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Srpske demokratske stranke (SDS) te “penzionisani bezbjednjaci”. Dodao je da on, iako je u tom periodu bio član SDA, nije znao za formiranje i djelovanje Patriotske lige i Zelenih beretki jer su se mnoge stvari od njega “krile u Stranci”.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. juna.