{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Figel razgovarao s rektorima, profesorima, predstavnicima studentskih udruženja i studentima

F
8.2.2007. u 16:01
0
0
Figel razgovarao s rektorima, profesorima, predstavnicima studentskih udruženja i studentima
0
Figel razgovarao  s rektorima, profesorima, predstavnicima studentskih udruženja i studentima
Jan Figel
Komesar Evropske unije za pitanja obrazovanja, obuke, kulture i mladih Jan Figel danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu razgovarao s rektorima, profesorima, predstavnicima studentskih udruženja i studentima različitih univerziteta u BiH.
Figel je govoreći o najaktuelnijim pitanjima iz oblasti visokog obrazovanja, kazao kako je dobar i pravičan sistem obrazovanja od ključne važnosti za dobar razvoj zemlje. Naglasio je da je integracija zemlje, ekonomska i socijalna evolucija u zemlji povezana s obrazovanjem.

“Evropski proces integracije nikada neće biti kompletan bez BiH i drugih balkanskih zemalja. Put pred vama je jasan, vi ste na putu prema EU. Došlo je vrijeme da se riječi pretvore u djela, a čitav obrazovni sistem se mora integrirati s Evropom”, kazao je Figel.

Dodao je da BiH napreduje dobro prema miru i sigurnosti, ali se neka pitanja moraju unaprijediti, posebno pitanje obrazovanja.

“Vaša zemlja mora povećati kvalitet i pristup obrazovanju.
Institucije poput Univerziteta u Sarajevu treba da rade na prezentiranjuu kvaliteta obrazovanja”, kazao je Figel dodavši kako Evropska komisija podržava BiH u sektoru obrazovanja.

“BiH je dobila mogućnost da učestvuje u velikom broju programa. Program Erasmus Mundus je program koji će biti ponuđen vama, i predviđen je za zemlje koje nisu članice EU”, kazao je Figel.
Europska komisija ocijenila je da se Erasmus Mundus, program Europske unije za mobilnost studenata i profesora u području visokog obrazovanja, pokazao vrlo popularnim.

Dodao je da je važno da vlast BiH donese zakon o visokom obrazovanju, te da se izvrši njegova implementacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: