{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Figel razgovarao s rektorima, profesorima, predstavnicima studentskih udruženja i studentima

F
8.2.2007. u 16:01
0
0
Figel razgovarao s rektorima, profesorima, predstavnicima studentskih udruženja i studentima
0
Figel razgovarao  s rektorima, profesorima, predstavnicima studentskih udruženja i studentima
Jan Figel
Komesar Evropske unije za pitanja obrazovanja, obuke, kulture i mladih Jan Figel danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu razgovarao s rektorima, profesorima, predstavnicima studentskih udruženja i studentima različitih univerziteta u BiH.
Figel je govoreći o najaktuelnijim pitanjima iz oblasti visokog obrazovanja, kazao kako je dobar i pravičan sistem obrazovanja od ključne važnosti za dobar razvoj zemlje. Naglasio je da je integracija zemlje, ekonomska i socijalna evolucija u zemlji povezana s obrazovanjem.

“Evropski proces integracije nikada neće biti kompletan bez BiH i drugih balkanskih zemalja. Put pred vama je jasan, vi ste na putu prema EU. Došlo je vrijeme da se riječi pretvore u djela, a čitav obrazovni sistem se mora integrirati s Evropom”, kazao je Figel.

Dodao je da BiH napreduje dobro prema miru i sigurnosti, ali se neka pitanja moraju unaprijediti, posebno pitanje obrazovanja.

“Vaša zemlja mora povećati kvalitet i pristup obrazovanju.
Institucije poput Univerziteta u Sarajevu treba da rade na prezentiranjuu kvaliteta obrazovanja”, kazao je Figel dodavši kako Evropska komisija podržava BiH u sektoru obrazovanja.

“BiH je dobila mogućnost da učestvuje u velikom broju programa. Program Erasmus Mundus je program koji će biti ponuđen vama, i predviđen je za zemlje koje nisu članice EU”, kazao je Figel.
Europska komisija ocijenila je da se Erasmus Mundus, program Europske unije za mobilnost studenata i profesora u području visokog obrazovanja, pokazao vrlo popularnim.

Dodao je da je važno da vlast BiH donese zakon o visokom obrazovanju, te da se izvrši njegova implementacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: