BiH
0

Figel razgovarao s rektorima, profesorima, predstavnicima studentskih udruženja i studentima

FENA
Jan Figel
Jan Figel
Komesar Evropske unije za pitanja obrazovanja, obuke, kulture i mladih Jan Figel danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu razgovarao s rektorima, profesorima, predstavnicima studentskih udruženja i studentima različitih univerziteta u BiH.

Figel je govoreći o najaktuelnijim pitanjima iz oblasti visokog obrazovanja, kazao kako je dobar i pravičan sistem obrazovanja od ključne važnosti za dobar razvoj zemlje. Naglasio je da je integracija zemlje, ekonomska i socijalna evolucija u zemlji povezana s obrazovanjem.

“Evropski proces integracije nikada neće biti kompletan bez BiH i drugih balkanskih zemalja. Put pred vama je jasan, vi ste na putu prema EU. Došlo je vrijeme da se riječi pretvore u djela, a čitav obrazovni sistem se mora integrirati s Evropom”, kazao je Figel.

Dodao je da BiH napreduje dobro prema miru i sigurnosti, ali se neka pitanja moraju unaprijediti, posebno pitanje obrazovanja.

“Vaša zemlja mora povećati kvalitet i pristup obrazovanju. Institucije poput Univerziteta u Sarajevu treba da rade na prezentiranjuu kvaliteta obrazovanja”, kazao je Figel dodavši kako Evropska komisija podržava BiH u sektoru obrazovanja.

“BiH je dobila mogućnost da učestvuje u velikom broju programa. Program Erasmus Mundus je program koji će biti ponuđen vama, i predviđen je za zemlje koje nisu članice EU”, kazao je Figel. Europska komisija ocijenila je da se Erasmus Mundus, program Europske unije za mobilnost studenata i profesora u području visokog obrazovanja, pokazao vrlo popularnim.

Dodao je da je važno da vlast BiH donese zakon o visokom obrazovanju, te da se izvrši njegova implementacija.