Značaj partnerstva
10

Field o reakciji Rusije na saradnju BiH i NATO: Nema mjesta za prijeteći ton

N. V.
Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field je, nakon bure u javnosti zbog prijeteće reakcije Ambasade Rusije u BiH na saradnju BiH i NATO, napisao blog o značaju partnerstava i ujedinjenju snaga u značajnim problemima.
Na početku ističe da se nijedna zemlja na svijetu ne može sama suočavati sa brojnim sigurnosnim izazovima današnjice.

"Od klimatskih promjena do pandemije, prekograničnog kriminala do cyber napada. Svima nam trebaju partneri i prijatelji. Svima nam treba prilika da poboljšamo sebe putem saradnje. I to je ono što saradnja sa NATO-om nudi. A, odluka o prirodi tog odnosa zavisi od pojedinačnih suverenih zemalja, a ne vanjskih aktera. Nema mjesta za prijeteći ton", rekao je.

Dalje govori da kontakt BiH sa NATO-om seže od konflikta devedesetih, uključujući i vitalnu ulogu koju su savezne snage imale u održavanju mira koji je uslijedio nakon Dejtona. Vremenom je BiH uspostavila sopstvene Oružane snage, ali tu partnerstvo ne prestaje.

"Podrška NATO-a tokom poplava 2014. godine je sjajan primjer saradnje u teškim vremenima potrebe. BiH je sada i sama počela slati svoje oružane i policijske snage u mirovne misije diljem svijeta, te se počela mijenjati od zemlje koja je uvozila, do one koja izvozi sigurnost", rekao je on.

Kaže da, iako je to rečeno mnogo puta ranije, želi još jednom naglasiti da saradnja sa NATO-om ne prejudicira bilo kakvo članstvo u budućnosti.

"Vrata NATO-a su otvorena novim članicama, što se moglo vidjeti nedavno sa Crnom Gorom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ali, samo BiH može odlučiti da li da uđe na ta vrata. Do tada, implementacija ovih reformi je cilj sama za sebe, posebno profesionalizacija i racionalizacija Oružanih snaga BiH. NATO put je također popločan implementacijom pozitivnih promjena u područjima koja uključuju transparentnost, ljudska prava, borbu protiv korupcije, pravosuđe, civilno društvo i okoliš. Oni koji su prošli taj put su svjedočili i ekonomskim prednostima koje uključuju veće povjerenje investitora", rekao je.

Iz Ambasade Rusije u BiH su nedavno saopćili da će "u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, morati reagovati na taj neprijateljski korak". Saopćenje je izazvalo brojne reakcije i mnogi su ukazali na to da su ove riječi Rusije otvorena prijetnja.