Stav Londona
568

Field: Britanske sankcije su na stolu, nećemo dopustiti da zlonamjerni akteri podjele BiH

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini predstavlja rizik po stabilnost i budućnost zemlje, smatra ambasador Velike Britanije u BiH Matthewom Fieldom.

On kaže da svaki trenutak proveden u blokadi, svaka provokativna izjava, smanjuje priliku za političare da pruže osnovne usluge i poboljšaju životne okolnosti građana ove zemlje.

"Da budem jasan, sankcije nisu čarobni štapić – ne mogu riješiti sve izazove sa kojima se ova zemlja suočava. Bh. pravosudni sistem treba da ispuni svoju odgovornost prema građanima i da primjenjuje zakon bez predrasuda ili pristrasnosti. U prvom redu taj sistem treba biti odgovor na pojave kršenja zakona ili neustavnih aktivnosti na bilo kom nivou vlasti ili parlamenta", kazao je on.

Izbori ostaju najbolji način da se neuspješan političar skloni sa pozicije, dodaje.

"Ali, sankcije mogu biti koristan način jačanja posljedica za one koji vjeruju da mogu djelovati nekažnjeno. Vrijeme je došlo da oni, koji su na vlasti, budu odgovorni za svoje aktivnosti. Političari u BiH trebaju ozbiljno uzeti u obzir svoje odgovornosti – moraju se vratiti u državne institucije i nastaviti važne razgovore o budućem putu svoje zemlje. Ujedinjeno Kraljevstvo je javno i privatno podržalo nedavne korake Sjedinjenih Američkih Država da pojačaju svoj režim sankcija. Ujedinjeno Kraljevstvo također sagledava naše opcije - restriktivne mjere, uključujući sankcije su na stolu. U ovo vrijeme ne možemo komentarisati niti špekulirati o tim razgovorima, koji su u toku", kazao je on u razgovoru za BHRT.

Ne možemo, nećemo dozvoliti zlonamjernim akterima da podijele ovu zemlju, niti da unazade napredak postignut u zadnjih 26 godina, dodao je.

"Građani Bosne i Hercegovine su odlučili da EU vrijednosti i standardi nude najbolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu. Ovi nije samo putanje pristupanja Evropskoj Uniji, nego i pitanje vrijednosti i prilika. Ljudi odlaze u zemlje u kojima već mogu koristiti te vrijednosti i prilike. Transparentnija, ekonomski održivija Bosna i Hercegovina sa jačom demokratijom će bolje odgovoriti na potrebe svojih građana. Očekujem da će ova pitanja razmatrati i glasači u BiH kada krenu na biračka mjesta u drugoj polovini ove godine, rekao je Field.