{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Festivalom Queer narušen ramazanski ambijent

F
25.9.2008. u 16:04
0
22
Festivalom Queer narušen ramazanski ambijent
0
Festivalom Queer narušen ramazanski ambijent
Izborni štab Stranke za BiH (SBiH) Novo Sarajevo održao je u srijedu okrugli sto u vezi s održavanjem prvog Queer festivala u Sarajevu te donio nekoliko zaključaka.
Učešće u diskusiji uzeo je veliki broj prisutnih, posebno mladih, koji su govorili o različitim aspektima ovog događaja, navodi se u četvrtak u saopćenju ove stranke.

Zaključeno je da je Festivalom narušen ramazanski ambijent, posebno u njegovoj posljednjoj i najznačajnijoj trećini kada svaki čovjek poštujući tradiciju i značaj svetog mjeseca neće ispoljiti stvarnu reakciju.

Govoreno je i o odabiru aktuelnog političkog trenutka u kojem tendencioznim saopćenjima organizator nije ostavio previše prostora za bilo kakve reakcije, čak i političkih subjekata.

Ocijenjena je evidentnim zloupotreba medija i uzurpacija medijskog prostora koji su organizatori osigurali senzacionalizmom.

Zaključeno je i da je namjera organizatora bila da se od Bosanaca i Hercegovaca pokušaju iznuditi reakcije kako bi se okarakterisali zaostalim, konzervativnim i ljudima koji nisu otvorenih evropskih shvatanja.

Smatra se da Festival predstavlja ugrožavanje ionako narušene bezbjednosne situacije u gradu.

"Riječ je projektu u kojem se zasigurno obrću ogromne sume novca, gdje će pojedinci ili kolektivi taj novac zaraditi na uštrb društvene odgovornosti i neminovnih posljedica", navodi se u saopćenju.

Dodaje se i da Evropska povelja o ljudskim pravima garantira jednakost ljudskih prava, ali se ujedno postavlja pitanje da li ono što spada u domen privatnog mora biti i javno prezentirano. Toga nisu pošteđena djeca i mladi koji tek grade svoje stavove, a mediji su jedan od ključnih fakora za aktualizaciju njihove ličnosti.

Zaključeno je da vrijeme, mjesto i način prezentacije Festivala bh. javnosti zasigurno nisu stvar koincidencije, što je za svaku osudu, navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: