Zanimljivo takmičenje
241

Festival folklora u Novom Sarajevu: Prvo mjesto za OŠ Malta

A. P.
U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo 24. decembra održan je XI Festivala folklora novosarajevskih osnovnih škola.

Na festivalu su učestvovali folklorni ansambli osnovnih škola Pofalići, Velešićki heroji, Malta, Hrasno i Kovačići. Nakon izvedbe folklornih ansambala osnovnih škola, stručni žiri proglasio je pobjednike ovogodišnjeg festivala folklora.

Prvo mjesto pripalo je OŠ Malta, koji su se predstavili sa izvedbom pod nazivom "Vlašić", drugo mjesto zauzeli su učenici OŠ Pofalići sa izvedbom "Igre iz Bosne" i treće mjesto osvojili su učenici OŠ Kovačići sa izvedbom "Igre iz Teslića".

Organizator festivala je Općina Novo Sarajevo, a općinski načelnik Nedžad Koldžo ovogodišnjim učesnicima uručio je novčane nagrade, kao znak podrške i zahvalnosti za uspješno priređen kulturno-umjetnički program.

U revijalnom dijelu programa KUD Lola priredio je prigodan kulturno-zabavni program.

Festival folklora novosarajevskih osnovnih škola je tradicionalna manifestacija, takmičarskog karaktera, a za cilj ima razvijanje interesa kod učenika osnovnih škola za očuvanjem i njegovanjem tradicionalnih folklornih igara, te identiteta i tradicionalne vrijednosti naše domovine, kao i razvijanje prijateljstva, kulturnog i socijalnog duha, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.