6. i 7. juna
0

Festival ekologije, ljekobilja, zdrave hrane i turizma na Bjelašnici

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Drugi festival ekologije, ljekobilja, zdrave hrane i turizma bit će održan 6. i 7. juna na Bjelašnici, lokalitetu Babin do.

Organizator Festivala je KJP ZOI'84, Olimpijski centar Sarajevo, a generalni pokrovitelj Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Posjetitelji festivala moći će kupiti ljekovito bilje, odjeću od prirodnih vlakana, domaću hranu, ali i dobiti sve potrebne informacije iz oblasti ekologije i zaštite okoliša te saznati više o pogodnostima i prirodnim potencijalima olimpijskih planina Bjelašnica i Igman.

U sklopu festivala započet će i akcija čišćenja Bjelašnice i Igmana u okviru koje će svim posjetiocima biti podijeljene najlonske vreće za smeće, kao i promotivni eko materijali koji će sadržavati osnovne uputste o ponašanju u prirodi.

Na taj način nastoji se probuditi ekološka svijest kod građana te ih se želi podstaći da odlaganjem smeća u vreće daju vlastiti doprinos očuvanju čistoće olimpijskih planina.

Drugog dana festivala očekuje se dolazak predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, Uprave Grada Sarajeva, općina iz Kantona Sarajevo te direktora javnih preduzeća koji će učešćem u akciji čišćenja Bjelašnice i Igmana dati primjer ekološki osviještenih osoba, navodi se u saopćenju KJP ZOI' 84.