BiH
5

"Festina lente" - jedan od najčudnijih mostova na svijetu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosni i Hercegovini i njenim gradovima mostovi su tokom vijekova donosili veliku slavu, a tradicija se nastavlja i danas, piše talijanski portal Blogo u svom serijalu o najčudnijim mostovima svijeta.

I dok je mostarski Stari most bio primjer brutalnih ratnih razaranja, most Festina Lente u Sarajevu je simbol ponovnog rađanja, pišu talijanski novinari u tekstu s posebnim osvrtom na most koji od prošle godine krasi obalu Miljacke i spaja njene dvije obale.

Most koji se proteže od Radićeve ulice do Akademije likovnih umjetnosti za Blogo je simbol preporoda glavnog grada BiH.

"Moderni pješački most Festina Lente (Požuri polako) otvoren je u augustu prošle godine, a sagrađen je sredstvima centralne gradske općine. Projektovali su ga troje mladih dizajnera: Amila Hrustić, Bojan Kanlić i Adnan Alagić. Njegova specifičnost je čvor na sredini mosta. Most je napravljen od čelika, stakla i aluminija, dug je 38 metara, a u sredini ima malu romantičnu klupu na koju možete sjesti i uživati u okruženju", piše Blogo.

Most ima posebnu draž noću, kada ga osvjetljavaju LED lampe, a fasada Akademije likovnih umjetnosti sija pod reflektorima.

Svima koji namjeravaju posjetiti Sarajevo, preporučuju obilazak mosta "Požuri polako".