BiH
0

"Feroelektro" o današnjem incidentu

FENA
U povodu jutrošnjih događaja u prostorima Upravne zgrade Feroelektro d.d. u Sarajevu, Ured za odnose s javnošću ove kompanije saopćio je da je "prešutno odobravanje provođenja samovlašća, potpora pojedinih medija, kao i podrška sindikata na čelu s Edhemom Biberom dovela do nasilja i fizičkog napada od 30-tak štrajkača na Upravu i radnike Feroelektro d.d."

U saopćenju se navodi današnja vijest objavljena na vijestima BHT-a, prema kojoj su "radnici Feroelektra napadnuti tokom održavanja sastanka u Upravnoj zgradi Feroelektra".

  • Ubrzo nakon toga došlo je do fizičkog napada na radnike 'Feroelektra'. Petoro njih je zatražilo hitnu medicinsku pomoć. Štrajkači ne namjeravaju napustiti zgradu i poručuju da će sutra započeti i štrajk glađu, ako se ne počnu rješavati problemi u vezi s neisplaćenim platama i naknadama, rečeno je u izvještaju BHT-a.

U saopćenju iz Feroeletra se kaže da danas nije bio predviđen nikakav sastanak između djelatnika Feroelektro d.d. s upravom firme.

Do sukoba je došlo kada je 30-tak radnika Feroelektro d.d., koji su u višemjesečnom štrajku, verbalno i fizički napali dva radnika (šef obezbjeđenja i radnik obezbjeđenje Feroelektro d.d.) koji rade na obezbijeđenju lica i imovine firme Feroelektro d.d, tvrde iz Feroelektra.

Dva radnika obezbjeđenja su pretučena te su zatražila liječničku pomoć za što postoji dokumentacija u CUM-u Sarajevo.

Također se u saopćenju navodi da su isti štrajkači "u svom vandalskom i huškaškom pohodu" uništili znatan dio imovine firme u kojoj i sami rade te da su verbalno i fizički malretirali sve one koji nisu u štrajku.

  • Apeliramo na javnost i medije na objektivno izvještavanje, a sva dokumentacija o incidentu može se dobiti i u MUP-u Kantona Sarajevo čiji su pripadnici radili uviđaj, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Feroelektra d.d..