Gradimir Gojer
0

Ferhadija je postala najnečistiji buvljak Sarajeva

FENA
Današnji izgled ulice Ferhadija u Sarajevu "odslik je totalne nebrige vlasti u Gradu Sarajevu, poglavito Općine Stari Grad, a zatim i administracije Gradske uprave Sarajeva kao i svih komunalnih službi", smatra Gradimir Gojer, nosilac liste Stranke za BiH za Općinu Stari Grad.

"Ferhadija, umjesto da bude pandan pariškim, zagrebačkim, londonskim, dubrovačkim carstvima pješaka, postala jedan od najnečistijih buvljaka Sarajeva".

-Ovu ulicu naseljavaju štandovi na kojima se prodaje roba najniže kvalitete, smeće, šund i kič najniže vrste dok, u isto vrijeme, građani Sarajeva i turisti ni na jednom mjestu u Ferhadiji ne mogu pronaći suvenire koji simboliziraju općinu Stari Grad kao bh. Jeruzalem, stoji u saopćenju.

Gojer je nezadovoljan i načinima održavanja "i onako totalno uništene infrastrukturne šetnice, s polomljenim pločama koje prijete građanima Sarajeva".

Poseban problem, smatra Gojer, su izgled izloga u Ferhadiji, šarolikost fasadnih ploha, ugroženost istih od raznih "grafitnih umjetnosti" te zalijepljenih plakata različite sadržine.

Problem predstavlja i održavanje gradske higijene u Ferhadiji gdje se smeće odvozi tek oko 9.00 sati, kada Grad već uveliko živi.

Ferhadija je uskraćena i za ozbiljniju signalizaciju, odnosno, oznake na kojima bi se mogle pročitati ne samo osnovne upute u pogledu hoda kulturnopovjesnim znamenitostima Sarajeva, već je ostala i bez najosnovnijih informacija i putokaza.

-Vijećnici Stranke za BiH, svojom kreacijom i svojom sarajevskom sviješću, onemogućit će primitivizam i malograđanštinu, a time i ugrožavanje gradskosti najgradskije šetnice Sarajeva, stoji u saopćenju koje je potpisao Gradimir Gojer.