{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ferguson: Ministarstvo odbrane BiH pozitivan primjer za druge institucije

F
19.8.2014. u 18:45
2
10
Ferguson: Ministarstvo odbrane BiH pozitivan primjer za druge institucije
2
Ferguson: Ministarstvo odbrane BiH pozitivan primjer za druge institucije
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić, sa saradnicima, danas se sastao s komandantom Komande združenih snaga u Napulju admiralom Markom Fergusonom i komandantom NATO Štaba u Sarajevu Christopherom Pettyijem.
Na sastanku, koji je održan u zgradi Ministarstva odbrane BiH, razgovarano je o progresu BiH na putu ka NATO integracijama te programima saradnje sa Sjevernoatlantskim savezom.

Istaknuto je da je NATO ključni partner Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u dizajniranju i provedbi neophodnih reformi na strateškom nivou u procesu integracije u NATO.

Naglašen je angažman OSBiH u pomoći civilnim vlastima tokom nedavnih poplava i saniranju posljedica istih.

Osmić je istakao da je težište rada MOBiH u okviru NATO integracijskog procesa usmjereno na provođenje aktivnosti na pitanjima iz domena reforme odbrane vezanim za rješavanje viškova naoružanja, kontrole naoružanja i osiguranja skladišta, smanjenu broja neperspektivnih vojnih lokacija, daljnjoj izgradnji kapaciteta OSBiH za provođenje misija u operacijama podrške miru i pružanju pomoći civilnim vlastima.

"Ministarstvo odbrane BiH je u procesu provedbe odlučnih mjera za unapređenje odgovornosti, izgradnje integriteta i umanjenja rizika od korupcije", rekao je Osmić.

Također, izraženo je očekivanje da će na narednom NATO samitu biti prepoznati napori koje su MO i OSBiH učinili u približavanju NATO-u.

Komandant Komande združenih snaga u Napulju admiral Ferguson iskazao je zadovoljstvo i pohvale za angažman OSBiH u pružanju pomoći civilnim vlastima i građanima BiH, naglasivši kako su građani BiH još jednom imali priliku uvjeriti se da uvijek mogu računati na MO i OSBiH.

"Ministarstvo odbrane BiH predvodi nastojanja BiH na putu ka NATO-u i pozitivan je primjer za druge institucije", zaključio je admiral Ferguson.

Iskazana je spremnost MO i OSBiH da sarađuju s institucijama NATO i EU u BiH, kao i s Komandom združenih snaga NATO u Napulju, uz uvjerenje da će kroz svoje djelovanje MOBiH i dalje biti predvodnik reformskih procesa i aktivnosti koje će BiH učiniti sigurnom i stabilnom zemljom za svoje građane, a pouzdanim partnerom za NATO i EU, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: