Advokat porodice Memić
61

Feraget: Vidjet ćemo koji je procenat vjerovatnoće da li se nesreća uopće desila

I. P.
Ifet Feraget, advokat porodice Dženana Memića, kazao je na pauzi novog suđenja Ljubi i Bekriji Seferović, kako mišljenje vještaka iz Banje Luke koji postavlja znak pitanja na navodnu saobraćajnu nesreću pokazuje "u kakvom je stanju bh. pravosuđe".
Naime, novo vještačenje koje je prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu provedeno u Banjoj Luci pokazalo je da Dženan Memić nije poginuo u saobraćajnoj nesreći, kako je to opisano u spisima prvobitnog suđenja.

"Uobičajeno je da se kod sudskih vještačenja vještači tok, dinamika i uzrok saobraćajne nezgode. Ovdje je sud dao naredbu vještacima da se vještači vjerovatnost, odnosno da li se saobraćajna nezgoda uopće desila", rekao je Feraget.

Kako je dodao, ispitivanje tužiteljitelja je bilo neprimjereno jer se zadiralo u bespotrebne detalje slučaja u prisustvu porodice Dženana Memića.

"Na pitanje odbrane, vještak iz Banje Luke je kazao da se po njemu ovdje nije ni desila saobraćajna nesreća. Sada čekamo konsultacije vještaka pa ćemo vidjeti u kojem procentu se može potvrditi da se nesreća nije desila. Također, dobit ćemo mišljenje vještaka mašinske struke", rekao je Feraget.

On je na kraju dodao da ovo suđenje pokazuje u kakvom se stanju pokazuje pravosuđe u BiH.

"Imamo situaciju koja je potpuno jasna od prvog dana - da se radi o organizovanom kriminalu unutar pravosuđa u kojem su učestvovali tužitelji i pripadnici MUP-a KS", zaključio je Feraget.