Nakon 290 dana
5

Feraget: Tužilaštvo RS još nije otvorilo službenu istragu u vezi s Dragičevićevim ubistvom

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Advokat porodice Dragičević Ifet Feraget pozvao je glasnogovornika SNSD-a Radovana Kovačevića da ne iznosi informacije kojima se dezavuiše javnost i time svjesno pomaže onima koji već više od 290 dana blokiraju službenu adekvatnu istragu otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića.

Kovačević je dao izjavu povodom apela stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Kristijana Dan Prede koji je, kada je riječ o slučaju Davida Dragičevića, pozvao domaće vlasti da riješe ovaj slučaj što je prije moguće. Kovačević je rekao da Dan Preda nema mandat da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i umjesto što se bavi pojedinačnim slučajevima u BiH, trebalo bi da učini sve da pomogne na njenom putu ka EU.

"Pozivanje domaćih vlasti da što prije riješe slučaj teškog ubistva Davida Dragičevića (ali i Dženana Memića u FBiH i sve neistražene slučajeve ubistava u BiH) sasvim sigurno nije miješanje u unutrašnje stvari suverene zemlje, nego, upravo obrnuto, prijateljski poziv vlastima suverene zemlje da djeluju u skladu sa zakonom (i međunarodnim konvencijama koje imaju prioritet nad domaćim zakonima), što predstavlja osnovno ustavno demokratsko načelo i ujedno conndicio sine qua non na putu BiH ka EU", rekao je Feraget.

Reagujući na Kovačevićevu izjavu da u slučaju "Dragičević" institucije Republike Srpske u potpunosti profesionalno obavljaju svoje poslove, Feraget je kazao kako je u javnosti već poznato da u slučaju Dragičević institucije RS ne obavljaju profesionalno svoje poslove s obzirom na to da, iako je proteklo više od 290 dana od otmice i brutalnog ubistva Davida Dragičevića, Javno tužilaštvo Republike Srpske još uvijek nije otvorilo službenu adekvatnu istragu povodom otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića. Podsjetio je kako je postojeća neadekvatna istraga ubistva Davida Dragičevića rezultat i nezakonitog postupanja institucije MUP-a RS čiji su čelnici na konferenciji za novinare 26. marta 2018. godine iznijeli potpuno netačne informacije i na taj način bez ijednog dokaza kriminalizovali Davida Dragičevića. Te tvrdnje su, podsjeća Feraget, do danas potpuno demantovane jer je utvrđeno da David nije bio narkoman, da 18. marta 2018. godine oko 3:00 sata nije izvršio krađu u kući porodice Rađen u naselju Lauš, da ne postoji nijedan validan dokaz da je David uopšte bio na tom mjestu pa samim tim da se nije zadesno utopio u Crkvenoj.

"Sve ovo je potvrdio i Osnovni sud u Banjoj Luci donošenjem rješenja kojim je odbijen prijedlog za produženje pritvora Alenu Kukiću koji je po nalogu Đorđa Rađena, a ovaj po nalogu pripadnika institucije MUP-a RS, skidao, brisao i ponovo vraćao snimke videonadzora. Nakon toga je na toj konferenciji Darko Ilić iznio zaključak da ne postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen, nego da se radi o zadesnoj smrti, tj. utapanju u potoku. Gospodine Kovačeviću, iz navedenog je više nego jasno da u slučaju David Dragičević institucije RS već više od 290 dana potpuno neprofesionalno i nezakonito obavljaju svoje poslove (kao i u slučaju "Dženan Memić" institucije u FBiH). Da zaključimo, u ovim slučajevima suverena zemlja sasvim sigurno ne funkcioniše u skladu sa zakonom pa joj kao takvoj nije ni mjesto u EU", kazao je Feraget.

Istakao je kako Davor Dragičević i pokret Pravda za Davida nisu vršili nikakvo političko nasilje nego potpuno mirno i dostojanstveno više od 290 dana samo traže pravdu i istinu te da ta slika ne može biti promijenjena ni njegovim niti bilo čijim lukavim interpretacijama. Za sve to vrijeme, kaže Feraget, institucije RS nisu poduzele nijednu jedinu radnju u pravcu otvaranja službene adekvatne istrage ubistva Davida Dragičevića.

"Na kraju, gospodine Kovačeviću, da vas, kao glasnogovornika SNSD-a, podsjetim da je u članu 3. Statuta SNSD-a propisano da je ta stranka osnovana i postoji kao stranka slobode, mira i demokratije, koja se zalaže za izgradnju društva blagostanja i socijalne pravde putem parlamentarne demokratije i vladavine prava'. Mislim da se možemo složiti da vladavina prava mora dati odgovor na pitanje 'Ko je ubio Davida Dragičevića'? Zbog navedenog vas molim da u javnosti na iznosite bilo kakve netačne informacije koje utječu ili mogu utjecati na tok i ishod ovog postupka", poručio je Feraget.

Njegovu izjavu podržali su članovi grupe Pravda za Davida.