Reakcija advokata
35

Feraget: Odluka Vrhovnog suda FBiH je pokušaj zataškavanja ubistva Dženana Memića

Piše: Dž. L.
Ifet Feraget (Foto: H. M./Klix.ba)
Ifet Feraget (Foto: H. M./Klix.ba)
Advokat porodice Memić Ifet Feraget istakao je kako je odluka Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine o ponovnom suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću pokušaj zataškavanja ubistva Dženana Memića.
On je istakao kako su vrhovne sudije ovim postupkom počinile krivično djelo.

"Ako me pitate kako se to dokazuje, to je teško. Sveto pravilo kaže da zakon krši onaj koji postupa suprotno zakonu, a izigrava ga onaj ko poštuje slovo zakona i izigrava njegov smisao. Duh zakona je uvijek važniji od slova zakona. Zakon o krivičnom postupku postoji da se procesuira onaj ko je kriv, a ne da se procesuira onaj ko je nevin. To trebaju znati i Jurko i Dalida Burzić i Zdravko Knežević i svi ostali. Oni to znaju, ali mi živimo u društvu u kojem postoji jedna duga tradicija ovakvih slučajeva. Mogli bimo ispisati knjige o našim pravosudnim skandalima, a slučajevi ubistva Dženana i Davora su dva eklatantna primjera organizovanog kriminala unutar pravosuđa", kazao je Feraget.

Dodao je kako svi građani imaju obavezu da se ova dva slučaja iznesu do kraja.

"Pravda je spora, ali dostižna. Borit ćemo se sasvim sigurno dok ne dođemo do kraja. Nepravda koju su nam svi naši pravosudni moćnici servirali će biti sahranjena zajedno s njima. Oni će otići, otići ćemo i mi, ali smo dužni raditi na uspostavljanju sistema da nam se ovo ne dešava. Naši zakoni nisu toliko loši, a nisu ni dobri. Međutim, u našoj zemlji ne možete donijeti toliko loš zakon koliko možete izabrati lošeg suca ili tužioca. Problem je u ljudima, a ne u zakonu" rekao je Feraget.

Podsjećamo, porodica Memić danas je najavila kako će se veliki protesti za Dženana i Davida održati 29. jula u Sarajevu od 18 sati.