"Iura novit curia"
88

Feraget o tvrdnjama Nobila: Visoki predstavnik svojom odlukom može propisati i kada određeni zakon stupa na snagu

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Advokat Ifet Feraget u razgovoru za Klix.ba prokomentarisao je situaciju u kojoj advokat Anto Nobilo, član tima odbrane Milorada Dodika, tvrdi da je Schmidtova izmjena Krivičnog zakona stupila na snagu 8. jula, a ne 2. jula što nameće pitanje kada je Dodik prekršio zakon.
"Iura novit curia (u prevodu sa latinskog: sud poznaje pravo), je pravno načelo prema kojem samo sud tumači i primjenjuje zakon i nije vezan za tumačenja koja bilo koje stranke vezano za pojedini propis", navodi Feraget.

On navodi da je nesporno da visoki predstavnik, između ostalih, ima i ovlaštenja da nametne ključne zakone, što je i učinio nametanjem izmjena Krivičnog zakona BiH.

"Prema logičkom tumačenje pravnih normi - argumentum a fortiori (u prevodu sa latinskog: razlog tim prije) i načelu argumentum a maiori ad minus (u prevodu sa latinskog: zaključivanje od većeg na manje, odnosno da subjekt koji na osnovu pravne norme ima veća ovlašćenja samim tim ima i sva ona manja ili uža ovlašćenja koja su već uključena u veća ovlašćenja) - visoki predstavnik svojom odlukom može propisati i kada određeni zakon stupa na snagu! Uostalom, iura novit curia!", poručio je Feraget.

Kao što smo jučer objavili, advokat Anto Nobilo kao da nije svjestan da je visoki predstavnik Christian Schmidt u članu 4. (Stupanje na snagu) jasno naveo da odluka stupa na snagu objavom na stranici OHR-a te da se odmah objavljuje i u Službenom listu BiH. Dakle izmjene su stupile na snagu 2. jula, a ne 8. jula kako smatra Nobilo.

Prema tome, Dodik je prekršio Krivični zakon BiH pet dana nakon što su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a ne dan prije stupanja na snagu izmjena Zakona kako Nobilo smatra i što je jedan od pravaca Dodikove odbrane.

Miloradu Dodiku se sudi zbog krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika i prijeti mu od šest mjeseci do pet godina zatvora i zabrana vršenja javnih dužnosti.