Nakon sastanka s Lepirom
2

Feraget: Banjalučko tužilaštvo nije u stanju voditi nepristrasnu istragu o Davidovom ubistvu

M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Advokat porodice Dragičević Ifet Feraget sastao se danas s glavnim tužiocem Okružnog tužilaštva Banja Luka Želimirom Lepirom. Usaglasili su se da su napravljeni veliki propusti na samom početku istrage te da ovaj slučaj treba preuzeti Tužilaštvo BiH.

"Rekao sam glavnom tužiocu da jedino okolnosti slučaja mogu usmjeravati istragu, a ne nečije razmišljanje ili uvjerenost. Okolnosti su bazirane na dokazima. I dalje smatram kako ova istraga koju oni vode nije odgovarajuća i mislim da me je ispravno shvatio", kazao je Feraget nakon sastanka.

Na konstataciju da su napravljeni veliki propusti u početnoj fazi istrage Feraget je kazao kako je isto ovo tužilaštvo bilo dužno vršiti nadzor i u početnoj fazi te da sada ovaj slučaj treba preuzeti državno tužilaštvo.

"Ovo tužilaštvo više nije u stanju da vodi nepristrasnu istragu. Moj prijedlog će biti da Tužilaštvo BiH pokrene inicijativu za preuzimanje slučaja i glavni tužilac je rekao da se neće protiviti i da će dati saglasnost", kazao je Feraget.

Advokat porodice Dragičević ponovio je kako je njegova teorija slučaja zasnovana na dokazima, a da okolnosti slučaja, kojeproizilazi iz tih dokaza, ukazuju na moguću povezanost pripadnika MUP-a RS u ubistvu Davida Dragičevića.

"To su okolnosti koje moraju biti detaljno istražene da bi neko mogao reći da to nije tačno. S obzirom na to da se ova istraga vodi na način koji nije usmjeren okolnostima slučaja, nego nečijom verzijom, podmetnutim, izmišljenim i nezakonitim dokazima, ova istraga nikada neće doći do kraja", rekao je Feraget.

Dodao je da je poduzeto dosta radnji, ali da je većina usmjerena pogrešnim dokazima. Detalje nije smio kazati. Naglasio je kako mu je žao što uopće mora dolaziti do ovakvih sastanaka.

"Mislim da treba poduzeti sve da se istraga vodi na objektivan način i da je ne vode tužioci koji su na bilo koji način sami uključeni u taj slučaj. Potrebno je provesti istragu o istrazi koja će dovesti do onih koji su odgovorni za ubistvo Davida Dragičevića, jer to mogu biti vrlo ozbiljne kvalifikacije kao što su unaprijed obećana pomoć počiniocima ubistva, uništavanje ili podmetanje dokaza itd.", rekao je Feraget i poručio da neće odustati od borbe.

Tužilac Lepir nije htio davati izjave za medije niti komentirati slučaj. Podsjetimo, istraga o ubistvu Davida Dragičevića tapka u mjestu već godinu i po, a kao osumnjičeni se i dalje vode NN osobe. Današnjem sastanku prisustvovao je i postupajući tužilac Dalibor Vrećo.