{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fenomen piramida: Umjesto pravih eksperata, u Visoko dolaze pseudonaučnici

9.5.2015. u 08:40
91
295
Fenomen piramida: Umjesto pravih eksperata, u Visoko dolaze pseudonaučnici
91
U sklopu ovogodišnjeg plana aktivnosti u Visokom, tačnije na području tzv. bosanskih piramida, najavljen je dolazak tri čovjeka koji su predstavljeni kao eksperti.
Visoko i Visočica
Visoko i Visočica


U razgovoru za Klix.ba koji je obavljen krajem mjeseca aprila, Semir Osmanagić, osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", najavio je nova istraživanja i radove. Pored toga, on je najavio dolazak, kako je sam rekao, uglednih svjetskih istraživača koji pozitivno promovišu njegov projekat.

Riječ je o Michaelu Tellingeru, Valeriju Uvarovu i Klausu Doni, a nakon detaljnog uvida Klix.ba je došao do informacija kako je u najmanju ruku riječ o istraživačima sumnjivog naučnog kredibiliteta.

Michael Tellinger je osamdesetih godina bio nagrađivani pjevač, a pojavljivao se i kao glumac u Državnom teatru u južnoafričkoj Pretoriji. Nakon raspada njegovog rok benda 1985. godine Tellinger se posvetio drugim aktivnostima.

Michael Tellinger
Michael Tellinger


Naime, 2005. godine objavio je knjigu "Slave Species of God" ili "Božija porobljena vrsta" koja je napravljena na osnovu pisanja Zakarije Sičina, ljubitelja kvazinaučne hipoteze "drevnih vanzemaljaca“. Riječ je o ideji kako je ljudska vrsta zapravo produkt intervencije vanzemaljske vrste te da su vanzemaljske civilizacije imale kontakt sa ranim ljudskim društvima.

Tellinger, kako piše na njegovom zvaničnom sajtu, podržava ideju kako su egipatska i sumerska civilizacija naslijedile „nepoznatu drevnu civilizaciju“ koja je obitavala na krajnjem jugu Afrike prije 200.000 godina. Pored ovih tvrdnji, Tellinger sebe naziva naučnikom i istraživačem.

Valerij Uvarov je za sebe prije deset godina tvrdio da je čelnik Odjeljenja za ufologiju, pelaonauku i paleotehnologiju pri Nacionalnoj sigurnosnoj akademiji Rusije. Pored toga što spomenuta ustanova uopće ne postoji kao regularna akademija, Uvarov se decenijama bavi fenomenom letećih tanjira i hipoteze drevnih civilizacija kroz tri spomenute kvazinaučne discipline, od kojih se posljednja spomenuta – paleotehnologija - bavi tzv. drevnim tehnologijama.

Uvarov je u intervjuu datom za jedan engleski časopis 2003. godine objasnio kako spomenuta agencija zapravo igra veliku ulogu u Rusiji te da lancem komande naposljetku odgovara samom predsjedniku države. U najboljem slučaju, akademija je zapravo udruženje građana koje sjedište ima u gradu Vsevolojsku.

Uvarov danas proizvodi i prodaje replike Horusovih štapića, predmete koji, tvrde ljudi poput Uvarova, pomažu da korisnik doslovno prelazi između svijeta živih i mrtvih. Također, direktor je i samoprozvani doktor tzv. Međunarodnog centra za istraživanje NLO-a.

Klaus Dona je austrijski organizator izložbi i menadžer kulturnih događaja u Beču. Njegov interes privlače i teme kao što su razne ideje o drevnoj civilizaciji koja bi trebala biti preteča današnje, te koja je navodno odgovorna za postojanje piramida širom planete.

Klaus Dona
Klaus Dona


Slično kao prethodna dva čovjeka, Dona svoj rad bazira na egzotičnim idejama Atlantide, kreatora ljudske vrste u vidu bića sa drugih planeta te tragovima koji su navodno ostavljeni na hiljadama godina starim artefaktima koji navodno prikazuju kreatore ljudske vrste, astronaute i mape ćelija(?!).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: