BiH
1

FENA uspostavila saradnju s kiparskom i alžirskom novinskom agencijom

FENA
Na marginama godišnje skupštine Alijanse novinskih agencija Mediterana (AMAN), koja se održava u Alžiru, direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović potpisao je sporazume o suradnji s direktorom Kiparske novinske agencije (CNA), Georgeom Penintaexom i direktorom Alžirske novinske agencije (APS) Fakhreddineom Beldiem.

Sporazum predviđa razmjenu vijesti, fotografija i video sadržaja između ovih agencija te druge oblike suradnje u cilju jačanja profesionalnih kapaciteta Fene i CNA, odnosno APS-a, ali i što bolje informiranosti javnosti u BiH i zemljama iz kojih dolaze spomenute agencije.

CNA je vodeća novinska agencija na Kipru, a osim foto i video servisa, objavljuje servis vijesti na grčkom, engleskom, turskom i arapskom jezik, dok je APS najveća i nauticajnija agencija u Alžiru. Fena slične sporazume o suradnji ima s više od 20 vodećih nacionalnih novinskih agencija iz cijelog svijeta.

"Ovo je još jedan važan korak u jačanju naših veza s novinskim agencijama iz drugih zemalja. Svakako želimo osigurati našim korisnicima što više kvalitetnih sadržaja iz svijeta, a istovremeno omogućiti javnosti u BiH da bolje upozna Kipar i Alžir. Uvjereni smo da će, zahvaljujući Feninim sadržajima koje će ubuduće preuzimati CNA i APS, Bosna i Hercegovina postati bliža Kipru i Alžiru da će i ovaj oblik suradnje vodećih agencija u našim zemljama doprinijeti jačanju kulturnih, turističkih i drugih veza", kazao je direktor Fene Elmir Huremović..