{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fejzo ef. Efendić je izgubio krov nad glavom, ali i ove godine je zaklao kurban

4.10.2014. u 20:50
1.210
279
Fejzo ef. Efendić je izgubio krov nad glavom, ali i ove godine je zaklao kurban
1.210
Pedesetosmogodišnji Fejzo Efendić već 38 godina radi kao imam u džamiji, a isto toliko godina i drži za tradiciju klanje kurbana za Kurban-bajram. Međutim, u ovoj godini, Efendić je izgubio sve. Njegov džemat i porodična kuća pogođeni su poplavama u mjestu Balačići u Željeznom Polju, ali uprkos tome tradiciju nije obustavio.
Tradicija klanja kurbana u porodici Efendić traje više desetina godina, a Fejzo od kako se zaposlio kao imam, prije 38 godina, svake godine za Kurban-bajram prinese žrtvu u ime Allaha dž.š. Ekipa Klix.ba danas je boravila sa porodicom Efendić, gdje nam je Fejzo u pauzama između klanja kurbana i vaganja kurbanskog mesa ispričao svoju priču.

Imam Fejzo danas je prisustvovao klanju svog 38. kurbana, a zajedno sa svojim bratom, šurama i prijateljem pomagao je u pripremi, klanju te ravnopravnoj raspodjelu kurbanskog mesa na sedam dijelova. U razgovoru za Klix.ba je kazao da tradiciju klanja kurbana nije prekinuo iako je u maju ove godine izgubio svoj krov nad glavom.

"Od kako sam započeo da radim od prvog dana i prve plaće sam klao kurban i nikad me nije preskočilo već 38 godina. Ove godine je moje rodno mjesto i džemat zadesile poplave i klizište kada iz kuće nisam uspio uzeti ni dokumente ni ništa, ali eto uprkos tome, nastavio sam sa tradicijom da sa bratom, šurama i njegovim prijateljom Ekremom koljemo kravu, a kurban ovna ćemo zajedno pojesti.

U porodici Efendić danas je živo oko 60 članova, a od toga su njih pet hafizi, petnaest ih je završilo medresu, trojica članova su doktori nauka, a četvorica uskoro završavaju postdiplomske studije.

"U porodici imamo i prvake u učenju Kur'ana u Bosni i Hercegovini. Amar Efendić je student Islamskog teološkog fakulteta i išao je takmičenje iz učenja Kur'ana koje je održano u Kuvajtu, a na Rijasetovom takmičenju 2008. godine osvojio je prvo mjesto. Hafiz Davud Efendić je učestvovao na takmičenjima u Zagrebu, Maleziji, Mekki i ostvario je zapažene rezultate", dodao je Efendić.

Efendić je uz pomoć svojih radnih kolega, imama iz Islamske zajednice, uspio kupiti kuću u Žepču gdje je započeo novi život. Ovaj Kurban-bajram donio mu je puno radosti i mira u duši.

"Allah dž.š. u Kur'anu kaže 'Zaista sam vam dao svako dobro", i zaista jeste, pa onda kaže 'uzvratite Allahu sa namazom i klanjem kurban'. Allah dž.š. nam je dao svako dobro, dao nam je svoju milost da preživimo tu nesreću jer smo svi mogli biti zatrpani sa tim kućama i zašto ne bi klali kurban kada imamo toliko imetka i milosti od Allaha dž.š. Allahov dž.š. imperativ je 'zakolji', a Poslanika Muhammeda a. s. je 'podijeli'. Najveći problem današnjice su međuljudski odnosi, a ovo je prilika da se ljudi približe i da damo jedni drugima kurban, da izmijenimo ono od čega živimo na dunjaluku", izjavio je Efendić.

Nakon klanja kurbana i raspodjele kurbanskog mesa uslijedilo je dijeljenje jedne trećine kurbana po komšiluku, a potom su svi prisustvovali zajedničkom bajramskom ručku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: