Na komemoraciji
36

Fejzić pozvao Inzka: Iskoristite ovlasti i donesite zakon o zabrani negiranja genocida

Er. M.
Foto: Screenshot (Al Jazeera Balkans)
Foto: Screenshot (Al Jazeera Balkans)
Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Hamdija Fejzić pozvao je danas visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da proglasi usvojenim zakon o zabrani negiranja genocida.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Hamdija Fejzić kazao je kako nama ostaje u amanet da tragamo za još hiljadama žrtava.

"Želimo ih pronaći i ovom prilikom pozivam naše komšije da nam pomognu u otkrivanju istine. Pozivam komšije da se uzdignu iznad zacrtanih stereotipa i pokažu ljudskost i veličinu", rekao je Fejzić.

On je podsjetio na presudu međunarodnog suda kojom je definisano da se u Srebrenici desio genocid ističući da uprkos tome vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS pokušavaju revidirati presudu Suda u Hagu i izjednačiti zločinca i žrtvu.

"Srebrenica je postala univerzalni pojam za traženje istine za počinjeni genocid. To je aksiom koji se ne dokazuje jer 8.372 ubijene osobe su dokaz. Srebrenica svuda u svijetu asocira na genocid počinjen nad Bošnjacima i to za samo nekoliko dana", kazao je Fejzić.

Kako kaže, svako ko negira ono što se desilo u Srebrenici zatrovan je mržnjom, a negiranje genocida ravno je zagovaranju novog genocida.

"Zbog toga pozivamo visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da koristeći svoje ovlasti proglasi zakon o zabrani negiranja genocida", rekao je Fejzić prilikom obraćanja na komemoraciji kojoj prisustvuje i visoki predstavnik Valentin Inzko.