Razgovor za Klix.ba
119

Fejzić: Dodikov "mirni razlaz" je promašena priča, usvajanje rezolucije je novi put za Srebrenicu i BiH

A. K.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas će u New Yorku glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. U ovom gradiću se nalazi i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji po ko zna koji put najavljuje "mirni razlaz".

Prije dolaska u Srebrenicu, Dodik je boravio u Bratuncu gdje je na lokalnom groblju položio cvijeće, a prisutne iskoristio za upućivanje poruka kojima je najavljivao "mirni razlaz".

Kako je istaknuo, na današnjoj sjednici Vlade RS-a koja se održava u Srebrenici, predložit će zaključak po kojem će se u narednih 30 dana kreirati "sporazum o mirnom razgraničavanju".

S druge strane, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Hamdija Fejzić u razgovoru za Klix.ba kaže da je to promašena priča.

"Kada je riječ o današnjoj sjednici Vlade i njegovih najava da će pokrenuti postupak formiranja komisije za mirni razlaz, odnosno disoluciju RS, mislim da je to još jedan u nizu njegovih načina da drži svoje glasačko tijelo oko sebe. To je njegova promašena priča, jer smo 2016. imali referendum. Pa da li je odluka koju će on danas donijeti veća i jača od referenduma?", kazao je Fejzić za Klix.ba.

Dodaje da Dodikovi potezi idu na "kalup patriotizma, borbe za RS i njenim očuvanjem" kroz koji on na okupu drži svoje biračko tijelo.

"Nadam se da će se nakon rezolucije međunarodna zajednica zapitati da li je uopće trebalo da u Dejtonskom mirovnom sporazumu RS bude okvalifikovana kakvom jeste, zašto se ona naziva po jednom narodu te zašto nije dobro neko drugo ime. Znamo da smo mi konstitutiovan narod ovdje te svi koji žele živjeti mogu", naglasio je Fejzić.

Nada se da će rezolucija biti usvojena, jer će na takav način, kako ističe, biti ispravljen dio nepravde koji je učinjen prema žrtvama genocida i svima onima koji su živjeli u enklavi. Vjeruje da bi ona trebala predstavljati neki novi put za Srebrenicu i BiH u cijelosti.

"Nadam se da će ova rezolucija polučiti rezultate u budućnosti kroz obrazovni sistem, određene nadoknade i benefite koje trebaju osjetiti preživjeli, a koji žele živjeti na ovom prostoru" nadovezao se Fejzić.

Govoreći o aktuelnoj atmosferi u Srebrenici, Fejzić navodi da je ona uglavnom mirna, ali uz povećano prisustvo policije. Zbog toga je, kako ističe, većina stanovništva uznemirena.

"Međutim, to je uobičajeno kada dolazi do određenih skupova. Policija svoj posao obavlja na takav način", zaključio je Fejzić.