{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federalno tužilaštvo traži listu najvećih dužnika-pravnih lica

S
18.12.2009. u 17:25
0
0
Federalno tužilaštvo traži listu najvećih dužnika-pravnih lica
0
Federalno tužilaštvo traži listu najvećih dužnika-pravnih lica
Federalno tužilaštvo zatražilo od nadležnih državnih organa da im u najkraćem roku dostavi listu najvećih dužnika - pravnih lica u Federaciji BiH (FBiH) zbog postojanja indicija o mogućem počinjenju krivičnih djela iz oblasti poreza, krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa, kao i drugih krivičnih djela iz oblasti korupcije.
U saopštenju iz Federalnog tužilaštva navodi se da su podaci zatraženi od Federalnog zavoda PIO, Poreske uprave FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a odnose se na naziv i sjedište kompanija, imena direktora, nadzornih tijela, tačan iznos duga i druge podatke.

Federalno tužilaštvo FBiH raspolaže sa informacijama po kojima brojna pravna lica u FBiH duguju enormne iznose javnih prihoda kao što su carine, porezi, uplate za imovinsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, koncesije, komunalne i vodoprivredne naknade i druge javne prihode.

Prema tim podacima državni, entitetski i kantonalni budžeti oštećeni su za milionske iznose, a zbog neuplaćivanja javnih prihoda značajno se utiče na ekonomsku stabilnost FBiH, ali i države u cjelini.

Federalno tužilaštvo će o ovom problemu raspravljati na sjednici proširenog kolegijuma nakon što dobije zatražene informacije od nadležnih državnih organa u cilju provjere eventualno počinjenih krivičnih djela iz oblasti korupcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: