BiH
11

Federalno ministarstvo zdravlja koči pojeftinjenje lijekova u BiH

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Vijeće ministara BiH još uvijek nije raspravljalo o pravilniku koji se odnosi na kontrolu i cijenu lijekova u našoj zemlji zbog toga što Ministarstvo finansija i tezora BiH nije dalo svoje mišljenje o ovom prijedlogu. Naime, državno ministarstvo čeka očitovanje Federalnog ministarstva zdravstva prije nego se izjasni o podzakonskom aktu koji će dovesti do pojeftinjenja cijena lijekova.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH kažu kako sve aktivnosti u izradi pravilnika koji se odnosi na kontrolu i cijene lijekova u BiH vode Ministarstvo civilnih poslova BiH i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH te su sve pojedinosti iz tog pravilnika u nadležnost ovih institucija.

"Što se tiče obaveza Ministarstva finansija i trezora u ovom procesu, još nismo dobili izjašnjenja oba entitetska ministarstva zdravstva kako bismo, u skladu sa zakonom i nadležnostima, dali mišljenje na taj podzakonski akt. Čim budu dostavljena mišljenja oba entitetska ministarstva Ministarstvo finansija i trezora BiH izjasnit će se o tom pitanju", rečeno nam je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Kako nam je potvrđeno, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske već je dalo svoje mišljenje u vezi s podzakonskim aktom koji se odnosi na kontrolu i cijenu lijekova, a čeka se mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva na čijem čelu se nalazi Vjekoslav Mandić.

Ovim povodom kontaktirali smo Federalno ministarstvo zdravstva, ali niko nije imao preciznu informaciju o tome zašto nije i kada se ovo ministarstvo planira očitovati u vezi s revidiranim pravilnikom.

Ranije se spekulisalo kako usvajanje pravilnika koči ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda koji je očito sav teret puta koji vodi uštedi 100 miliona KM i nižim cijenama lijekova u BiH "prebacio" federalnom ministru Vjekoslavu Mandiću.

Ovaj pravilnik dostavljen je Vijeću ministara BiH krajem 2015. godine i prvobitno nije dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija BiH, a koje je potrebno kako bi se ovaj podzakonski akt uopće našao na sjednici. Vijeću ministara BiH dostavljen je revidirani pravilnik o kontroli cijena lijekova, za koji je Ministarstvo finansija BiH tražilo mišljenje i entitetskih ministarstva zdravstva. Naš izvor iz Vijeća ministara BiH tvrdi kako državno ministarstvo uopće nije obavezno tražiti mišljenje entitetskih ministarstva.

Podsjećamo, građani BiH zbog nepostojanja pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova plaćaju mnogo više u odnosu na stanovnike regije, ali i Evropu.

Svjetska banka ultimativno je zatražila od BiH da usvoji pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova do 1. marta ove godine i taj zahtjev uslovila je dobijanjem granta na zdravstvo. Usvajanje pravilnika u osnovi bi značilo da se utvrđuju procedure kojim se osigurava da maksimalne veleprodajne cijene lijekova na recept u BiH ne budu više od prosječnih cijena u zemljama u regiji.

Vlasti u BiH već su naširoko poznate po neodgovornosti tako da nikoga nije posebno iznenadila činjenica što je rok davno probijen.