{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federalno ministarstvo pravde nije upoznato o namjeri susreta Brankovića i Softića s Kukićem

F
12.3.2008. u 16:43
0
0
Federalno ministarstvo pravde nije upoznato o namjeri susreta Brankovića i Softića s Kukićem
0
Federalno ministarstvo pravde nije upoznato o namjeri susreta Brankovića i Softića s Kukićem
Federalno ministarstvo pravde nije izravno upoznato s namjerom, okolnostima ili sadržajem susreta premijera FBiH Nedžada Brankovića i predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Safeta Softića s bivšim direktorom Rudnika mrkog ugljena "Banovići“ Mirsadom Kukićem.
U saopćenju Federalnog ministarstva pravde navodi se da je ovo 4. oktobra 2007. godine izdalo suglasnost kojom se Mirsadu Kukiću, u skladu s odredbama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, omogućuje upućivanje na rad u Rudarski institut d.d. Tuzla, gdje je trebao raditi tokom izdržavanja predviđene zatvorske kazne.

Ministarstvu je u prilogu dostavljena uredna zamolba osuđenika, zamolba Rudarskog instituta d.d. Tuzla i Ugovor o iznajmljivanju radne snage između Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Tuzli i direktora Rudarskog instituta d.d. Tuzla.

U Federalnom ministarstvu prvade napominju da je suglasnost ministarstva izdana u skladu s odredbama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji BiH, te je uvažavala pozitivno mišljenje direktora zavoda.

U mišljenju direktora zavoda navodi se da su zadovoljeni svi sigurnosni, penološki i drugi relevantni čimbenici za rad osuđene osobe.

Naime, ugovor o iznajmljivanju radne snage-osuđene osobe, koji su sklopili Rudarski institut d.d. Tuzla i Kazneno-popravni zavod Tuzla, predvidio je da će Kukić biti angažiran za obavljanje poslova koordinatora na izradi elaborata i projekata neophodnih za dovršetak uspješnog rada RMU "Banovići“, te uključuje i mogućnost izlaska na područje rudničkih kopova u Banovićima i okolini, navodi ovo ministarstvo

Također, podsjećaju da se člankom 3. ovog ugovora utvrđuje da je radno vrijeme osuđene osobe svaki radni dan osim nedjelje između 08.00 i 16.00 sati, ne računajući vrijeme odlaska i dolaska na posao.

Istim člankom utvrđuje se i izravna nadležnost direktora KPZ-a Tuzla u smislu nadzora nad osuđenom osobom i odgovornost za zakonitost provođenja kaznenih sankcija.

Federalno ministarstvo pravde će hitno uputiti službeni zahtjev za očitovanjem direktora Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli, kojim će zatražiti izravnije pojašnjenje o okolnostima navedenog susreta i utvrditi je li došlo do propusta u smislu provođenja zakonom predviđenih odredbi i izvršenja kaznenih sankcija, o čemu će blagovremeno izvijestiti javnost, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: