{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federalno ministarstvo pravde nije upoznato o namjeri susreta Brankovića i Softića s Kukićem

F
12.3.2008. u 16:43
0
0
Federalno ministarstvo pravde nije upoznato o namjeri susreta Brankovića i Softića s Kukićem
0
Federalno ministarstvo pravde nije upoznato o namjeri susreta Brankovića i Softića s Kukićem
Federalno ministarstvo pravde nije izravno upoznato s namjerom, okolnostima ili sadržajem susreta premijera FBiH Nedžada Brankovića i predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Safeta Softića s bivšim direktorom Rudnika mrkog ugljena "Banovići“ Mirsadom Kukićem.
U saopćenju Federalnog ministarstva pravde navodi se da je ovo 4. oktobra 2007. godine izdalo suglasnost kojom se Mirsadu Kukiću, u skladu s odredbama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, omogućuje upućivanje na rad u Rudarski institut d.d. Tuzla, gdje je trebao raditi tokom izdržavanja predviđene zatvorske kazne.

Ministarstvu je u prilogu dostavljena uredna zamolba osuđenika, zamolba Rudarskog instituta d.d. Tuzla i Ugovor o iznajmljivanju radne snage između Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Tuzli i direktora Rudarskog instituta d.d. Tuzla.

U Federalnom ministarstvu prvade napominju da je suglasnost ministarstva izdana u skladu s odredbama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji BiH, te je uvažavala pozitivno mišljenje direktora zavoda.

U mišljenju direktora zavoda navodi se da su zadovoljeni svi sigurnosni, penološki i drugi relevantni čimbenici za rad osuđene osobe.

Naime, ugovor o iznajmljivanju radne snage-osuđene osobe, koji su sklopili Rudarski institut d.d. Tuzla i Kazneno-popravni zavod Tuzla, predvidio je da će Kukić biti angažiran za obavljanje poslova koordinatora na izradi elaborata i projekata neophodnih za dovršetak uspješnog rada RMU "Banovići“, te uključuje i mogućnost izlaska na područje rudničkih kopova u Banovićima i okolini, navodi ovo ministarstvo

Također, podsjećaju da se člankom 3. ovog ugovora utvrđuje da je radno vrijeme osuđene osobe svaki radni dan osim nedjelje između 08.00 i 16.00 sati, ne računajući vrijeme odlaska i dolaska na posao.

Istim člankom utvrđuje se i izravna nadležnost direktora KPZ-a Tuzla u smislu nadzora nad osuđenom osobom i odgovornost za zakonitost provođenja kaznenih sankcija.

Federalno ministarstvo pravde će hitno uputiti službeni zahtjev za očitovanjem direktora Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli, kojim će zatražiti izravnije pojašnjenje o okolnostima navedenog susreta i utvrditi je li došlo do propusta u smislu provođenja zakonom predviđenih odredbi i izvršenja kaznenih sankcija, o čemu će blagovremeno izvijestiti javnost, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: