Stiglo rješenje
11

Federalno ministarstvo pravde dobilo zeleno svjetlo za izgradnju pritvora na Igmanu

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalno ministarstvo pravde na čelu s ministrom Matom Jozićem dobilo je danas rješenje kojim će biti omogućena gradnja objekta proširenog kapaciteta Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo na Igmanu.

Izgradnja objekta na prostoru katastarske općine Blažuj, koja uskoro treba da počne, finansirat će se jednim dijelom iz sredstava budžeta Federacije BiH, a drugim dijelom iz sredstava Evropske unije.

Neophodno je da općinski načelnik, rješavajući po zahtjevu KPZ-a Sarajevo, u skladu sa zakonima izda odobrenja za izgradnju objekta proširenog kapaciteta pritvorske jedinice polutvorenog tipa na Igmanu.

Na Igmanu će se, kako saznajemo, graditi najveća pritvorska jedinica na teritoriji Bosne i Hercegovine, s najvećim sistemom sigurnosti kojim će se riješiti svi problemi prebukiranosti Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo.

Faruk Zubčević, direktor KPZ-a Sarajevo, bez odobrenja Federalnog ministarstva pravde nije mogao govoriti o detaljima dobijene dozvole, ali je naglasio da su odškrinuta vrata za izgradnju objekta i da je riječ o velikom uspjehu.

Zatvorski kompleks na Igmanu bit će sastavljen iz tri posebna segmenta: upravne zgrade, pritvorske jedinice i zgrade za osuđene osobe koja će biti podijeljena na tri dijela.

Novi objekat KPZ-a Sarajevo će se nalaziti na mjestu gdje se trenutno nalazi zatvor poluotvorenog tipa.