BiH
0

Federalno ministarstvo poljoprivrede u izradu programa poticaja uključilo kantone

FENA
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić nastavio je u ponedjeljak u Sarajevu razgovore s kantonalnim ministrima poljoprivrede o Programu poticaja za 2008., a raspravljalo se i o usklađivanju poticaja u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Prijedlozi kantona u vezi s Programom poticaja za 2008. uglavnom su uvaženi, saopćeno je danas iz kabineta federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Uvažen je prijedlog da se poticaji za jesenju sadnju iz 2007. prenesu u 2008.

Također, rješavanje ostalih opravdanih zahtjeva, koje zbog nedostatka novca nije bilo moguće realizirati u prošloj, bit će preneseno u ovu godinu.

Prema izvještaju ministra poljoprivrede Damira Ljubića, Ministarstvo je poticaje za 2007. realiziralo 99,70 posto.

Dogovorena je i bolja suradnja stručnih ustanova koje se bave poljoprivredom s federalnim i kantonalnim tijelima vlasti.

Očekuje se bolja suradnja kantonalnih i federalnog Ministarstva s federalnim zavodima za poljoprivredu iz Sarajeva i Mostara, te sarajevskim Agropedološkim zavodom.

Predloženo je osnivanje koordinacijskog tijela koje bi bilo partner Vladi, odnosno federalnom Ministarstvu poljoprivrede, a u koje bi bile uključene udruge poljoprivrednika i zadruge.

Raspravljalo se i o usklađivanju poticaja na cijelom području BiH. Dosad su održana dva sastanka predstavnika federalnog Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske u Sarajevu i Brčko Distriktu BiH.

Tema razgovora bila je usklađivanje poticaja u četiri podgrupe za proizvodnju - mlijeko, stočarstvo, žitarice, voće i povrće.