BiH
0

Federalno boračko ministarstvo od 1. jula preuzima službenike prijašnjeg ministarstva odbrane

FENA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH Zahid Crnkić potpisali su danas Sporazum o poslovima evidencije i državnih službenika i zaposlenika prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane koji su te poslove obavljali.

Prema Sporazumu, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata od 1. jula preuzet će poslove evidencije i na taj način omogućiti kontinuirano zadovoljavanje potreba građana BiH radi rješavanja njihovih statusnih pitanja.

Također, prema Sporazumu, Federalno ministarstvo za pitanja boraca će s danom potpisivanja Sporazuma ući u posjed prostorija za rad Uprava za odbranu u kantonima i Odjela odbrane u općinama i od 1. jula preuzeti obavezu finansiranja troškova za njihov rad.

Sporazumom je predviđeno preuzimanje i državnih službenika i zaposlenika i njihovo raspoređivanje u skladu s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca.

Ministarstvo odbrane BiH će prema Sporazumu izvršiti obavezu finansiranja po osnovu prava iz radnog odnosa zaključno s 30. junom, a Federalno ministarstvo za pitanja boraca će od 1. jula preuzeti sva prava po osnovu radnog odnosa preuzetih državnih službenika i zaposlenika uključujući isplatu naknade za korišćenje godišnjeg odmora za ovu godinu.

Sporazumom su uređena i druga pitanja i na taj način se realiziraju odredbe člana 80. Zakona o odbrani BiH, odnosno člana 9. Zakona o prestanku primjene Zakona o odbrani Federacije BiH u vezi s preuzimanjem poslova koji ostaju u nadležnosti organa uprave Federacije BiH.