|

Federalni zavod za zapošljavanje podržava zapošljavanje žrtava mina

Federalni zavod za zapošljavanje podržava zapošljavanje žrtava mina
0
F
FENA
11.2.2011. u 12:05
0
komentara
0

dijeljenja
Federalni zavod za zapošljavanje podržava zapošljavanje žrtava mina
Federalni zavod za zapošljavanje, Centar za podršku i razvoj, Mikrokreditna fondacija "Partner" i Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) jučer su u Sarajevu potpisali Memorandum o saradnji čime je ozvaničen početak realizacije projekta "Ekonomska i društvena reintegracija preživjelih žrtava mina u Bosni i Hercegovini".
Cilj projekta jeste pružanje podrške u ekonomskoj i društvenoj reintegraciji za 60 preživjelih žrtava mina koji imaju namjeru da proširuju započeti vlastiti biznis i koji su se opredijelili za profesionalno bavljenje tržišno orijentisanom proizvodnjom, trgovinom i uslugama, u poljoprivrednim i nepoljoprivrednim djelatnostima.

Očekivani efekti projekta su povećanje konkurentske sposobnosti korisnika i njihovo aktivno uključivanje u društvene tokove.

Federalni zavod za zapošljavanje će sufinansirati projekt sa 100.000 KM.

Direktor Zavoda Miralem Šarić istakao je da ta javna ustanova u skladu sa strategijom zapošljavanje Federacije BiH daje podršku teško zapošljivim kategorijama nezaposlenih osoba.

- Federalni zavod za zapošljavanje je u 2010. osigurao finansijska sredstva za zapošljavanje 357 osoba sa invaliditetom te će i u ovoj godini u skladu sa zakonskim rješenjima Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH doznačiti deset posto (1.500.000 KM) od sredstava predviđenih za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja.

S obzirom na to da ovaj projekt ima za cilj zapošljavanje stradalih od mina, Federalni zavod za zapošljavanje je odlučio da ga podrži.

Projekt će trajati 14 mjeseci i bit će realiziran na cijelom području Bosne i Hercegovine sa fokusom na područja gdje je problem minskih polja posebno izražen.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.