Prosječni izdaci
0

Federalni zavod za statistiku: Indikator "Potrošačka korpa" ne objavljujemo od 2008.

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni zavod za statistiku je, reagujući na medijska izvještavanja, saopćio da od 2008. godine ne izračunavaju i ne objavljuju indikator "Potrošačka korpa".

"Potrošačka korpa koja je objavljivana do 2008. godine je sadržavala najvažnije životne namirnice iz kategorije hrane i pića te je po sadržaju i količinama predstavljala minimum potreba četveročlanog domaćinstva u segmentu ishrane. Ovaj indikator se obračunava na osnovu metodologije koju je razvio bivši Savezni zavod za statistiku iz perioda SFRJ. U Evropskoj uniji ne postoji standard za izračunavanje minimalne potrošačke korpe, niti je proizvodnja ovog podatka obavezujuća u procesu pridruživanja EU, tako da se o njenoj usklađenosti s EU standardima ne može govoriti", stoji u saopćenju Federalnog zavoda za statistiku.

Navode da se indeks potrošačkih cijena obračunava u svrhu praćenja promjene kretanja cijena proizvoda i usluga koje domaćinstva kupuju radi lične potrošnje, a ne u svrhu definisanja iznosa potrošačke korpe.

"Na osnovu podataka prikupljenih Anketom o potrošnji domaćinstava, izračunavaju se prosječni mjesečni izadaci domaćinstava koji se po definiciji i metodološkom pristupu ne mogu izjednačiti s potrošačkom korpom koja je ranije objavljivana. Iznos od 1.508,04 KM, koji se pominje u medijima, se odnosi na prosječne mjesečne izdatke domaćinstva s prosječnim brojem članova u Federaciji BiH, a ne na iznos potrošačke korpe. Kao što smo naveli, za razliku od potrošačke korpe koja je ranije objavljivana, prosječni mjesečni izadaci domaćinstva se ne odnose na minimalne potrebe, nego na prosječnu potrošnju domaćinstava, koja pored izdataka za hranu i piće obuhvata i izadatke za alkoholna pića i duhan, odjeću i obuću, stanovanje, električnu energiju, plin i druge energente, namještaj, kućanske uređaje, zdravstvo, prijevoz, rekreaciju, kulturu... S obzirom na navedeno, prosječna potrošnja domaćinstva nikako se ne može poistovijetiti s potrošačkom korpom", navodi se u saopćenju.

Ističu da se u statističkom biltenu 255/2017 "Cijene 2016" nigdje ne pominje termin "potrošačka korpa".

"Proizvodi i usluge koji su predmet prikupljanja cijena radi izračuna indeksa potrošačkih cijena ne predstavljaju potrošačku korpu niti proizode i usluge koje troši svako domaćinstvo na području Federacije BiH, već je riječ o proizvodima i uslugama koji su najreprezentativniji u ukupnoj potrošnji domaćinstava u FBiH", zaključeno je u saopćenju.