Pravosnažna presuda
203

Federalni zastupnik Halil Bajramović osuđen na tri godine: Ostaje bez mandata i mora u zatvor

N. V.
Halil Bajramović, predsjednik NiP-a u USK
Halil Bajramović, predsjednik NiP-a u USK
Federalni zastupnik Naroda i pravde Halil Bajramović je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora, potvrđeno je to za Klix.ba iz nezvaničnog izvora.

Ročište na kojem je izrečena kazna je održano 8. novembra, a presuda je stigla u Kantonalni sud u Bihaću te Bajramović sada čeka poziv na izdržavanje kazne.

On je proglašen krivim za krivično djelo obmana pri davanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona FBiH. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine koju će morati izdržavati s obzirom na to da je zatvorska kazna otkupljiva samo da godine zatvora. Također, presuda znači i da će ostati bez mandata u Predstavničkom domu FBiH.

Inače, njegovu krivicu je potvrdio Vrhovni sud FBiH s obzirom na to da se žalio nakon prošlogodišnje presude Kantonalnog suda u Bihaću. Vrhovni sud je u potpunosti potvrdio presudu nižeg suda, a što znači da je Bajramović oslobođen nekoliko tački optužnice koje se odnose na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, podstrekavanje na krivično djelo i krivotvorenje službene isprave te je osuđen po jednoj tački.

Postoji mogućnost da Bajramović ima slovensko državljanstvo s obzirom na to da ga ima njegova supruga s kojom nije vjenčan u Bosni i Hercegovini. On je inače dugogodišnji političar iz Krajine koji je dobro poznat u političkom svijetu. Dugo je bio član SDA da bi nakon formiranja NiP-a prešao u tu političku opciju gdje je postao predsjednik stranke u USK, kao i član Predsjedništva NiP-a.