Malo rad, malo pauza
44

Federalni zastupnici nakon skoro četiri sata usvojili dnevni red pa odmah uslijedila pauza

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon skoro četiri sata od početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je više puta prekidana pauzama, zastupnici su usvojili dnevni red.

Vlada FBiH je, kako je saopćila predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić, radi dorade povukla iz parlamentarne procedure Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu - hitni postupak i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu - hitni postupak.

Nakon što isprva dnevni red nije usvojen, jer je za njega glasalo 45 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a devet protiv na zahtjev zastupnika pristupilo se pojedinačnom glasanju.

Rezultati pojedinačnog glasanja pokazali su da je za predloženi dnevni red glasalo 60 glasova zastupnika, 21 je bio suzdržan i dva protiv.

Revidirani dnevni red se sastoji od 15 tačaka: Prijedlog Zakona izmjenama i dopunama Zakona o trezoru BiH (skraćeni postupak); Prijedlog Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, prijedlog Zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kazena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH; Nacrt Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prekršajima; Izvještaj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2022. godinu.

Pred zastupnicima će se naći i Dokument okvirnog budžeta Federacije BiH za period 2024. – 2026. godina; Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije (7Y) obveznica; Kvartalni izvještaj o dugu Q1/2023; Godišnji plan zaduživanja za 2023. godinu; Zaključci Skupštine Kantona Sarajevo.

Zatim, Deklaracija o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS; Deklaracija Predstavičkog doma kojom se osuđuje antiustavno i antustavno djelovanje Milorada Dodika i NSRS; Usvajanje Zaključka o hitnoj dodatnoj zaštiti stanovništva FBiH u slučaju nuklearne kontaminacije izazvane ratom u Ukrajini; Zaključak Komisije za jednakopravnost polova te tačka Izbori i imenovanja.

Prethodno su zastupnici odbili da na dnevni red uvrste tačke koje se odnose na izmjene i dopune Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak kojima bi radnicima u realnom sektoru bilo omogućeno povećanje plata do 400 KM.

Podsjetimo, nakon više od dva mjeseca od imenovanja nove Vlade FBiH Predstavnički dom Parlamenta FBiH održao je prvu sjednicu 6. jula, koja je trajala do dva sata iza ponoći te je prekinuta.