BiH
0

Federalni vrhovni sud odbio tužbu Fonda PIO

SRNA
Vrhovni sud Federacije BiH odbio je tužbu Fonda PIO Republike Srpske (RS) protiv Federalnog zavoda PIO/MIO za preuzimanje 35.000 korisnika prava (penzionera) koji su pravo na penziju do 30. aprila 1992. godine ostvarili na području današnje Federacije BiH (FBiH), saznaje nezvanično Fond PIO RS.

Vrhovni sud FBiH ovom odlukom odbio je tužbu i za isplatu odštetnog zahtjeva od 175 miliona KM, bez kamate, za period od 1. oktobra 2004. do 30. juna 2006. godine u kome je Fond PIO RS isplaćivao, kao što i danas isplaćuje, penzije za ove korisnike, saopšteno je iz Fonda PIO.

U saopštenju se navodi da Fond PIO RS, kao strana u postupku, još nije primio Odluku-presudu Vrhovnog suda FBiH, pa se o njoj ne može ni odrediti, ali zbog činjenice da je odluka donesena  i da su o njoj prvo obaviješteni mediji, ovim putem Fond izražava sumnju i nepovjerenje u pravosudni sistem u FBiH.

U saopštnju se izražava razočarenje u takvu odluku, budući da su ranije Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u slučaju Duška Karanovića i Dom za ljudska prava u BiH u slučaju 14 korisnika, koji su to pravo ostvarili na području FBiH, kao istoj pravnoj stvari, presudili da su u takvim slučajevima kršena ljudska prava i činjena diskriminacija prema tim korisnicima, zbog čega su naložili da se ta prava ostvaruju tamo gdje su i stečena.

Odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima imaju primat nad odredbama bilo kog nacionalnog zakona, pa će s toga Fond PIO ići do kraja u ovom sporu protiv Federalnog zavoda PIO/MIO, koji datira još od aprila 2005. godine i zatražiti ostvarenje prava kod Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.