BiH
61

Federalni štab CZ usvojio program za izradu plana zaštite i spašavanja

FENA
Na sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite (CZ), kojom je predsjedavala dopremijerka FBiH i zapovjednica štaba Jelka Milićević, usvojen je Program rada za izradu plana zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća FBiH, saopćeno je iz Federalne uprave CZ.

Ovim programom određuju se federalna ministarstva i drugi federalni organi uprave koji su dužni učestvovati u izradi i utvrđuju njihovi konkretni zadaci i rokovi za izradu dokumenata ovog plana.

Prilikom postupanja po Federalnom planu, u skladu s odredbama čl. 70 - 74 Uredbe o planovima, mjere, postupke i zadatke predviđene ovim programom provodit će federalni organi uprave, svaki u okviru svojih nadležnosti, odnosno oblasti za koje su osnovani.

Ovaj program će biti proslijeđen Vladi FBiH na izjašnjavanje.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o odobravanju jednokratne novčane pomoći od 105.000,00 KM općini Vareš za saniranje dijela šteta na lokalnoj putnoj mreži, nastalih usljed prirodne nesreće prouzrokovane obilnim padavinama, poplavama, odronima zemljišta i klizištima.

Ovaj iznos je odobren na osnovu prijedloga Federalne komisije za procjenu šteta sa sjednice od 9. septembra, a na osnovu zahtjeva Općine Vareš za sanaciju šteta nastalih od 24. do 28. jula ove godine.

Za realizaciju odluke zaduženi su Federalna uprava Civilne zaštite i Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.

Općinski načelnik je dužan podnijeti izvještaj s kompletnom finansijskom dokumentacijom o utrošku dodijeljenog novca. Izvještaj podnosi Federalnom štabu civilne zaštite putem Federalne uprave u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu odluke o odobravanju jednokratne novčane pomoći.

Na današnjoj sjednici Federalnog štaba CZ prihvaćena je informacija o provedenim mjerama dezinsekcije na području Federacije BiH.

Zadužena je Federalna uprava civilne zaštite da preostalu količinu sredstva za dezinsekciju (neopitroid premium) stavi na raspolaganje nadležnim organima koji iskažu potrebu za ovom sredstvom ubuduće.

Prihvaćen je Izvještaj o poduzetim aktivnostima na organizaciji, pripremanju i provođenju manifestacije povodom Svjetskog dana Civilne zaštite, odnosno realizacije Programa obilježavanja Dana Civilne zaštite Federacije BiH.