|

Federalni štab civilne zaštite donio naredbe prema bolnicama, banjama...

Federalni štab civilne zaštite donio naredbe prema bolnicama, banjama...
88
A. D.
20.3.2020. u 19:55
43
komentara
88

dijeljenja
Federalni štab civilne zaštite donio naredbe prema bolnicama, banjama... Foto: FŠCZ
Osim zabrane kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, Federalni štab civilne zaštite donio je niz drugih mjera zbog krizne situacije u vezi sa koronavirusom.
Naređeno je svim bolničkim zdravstvenim ustanovama koje provode zdravstvenu zaštitu na području FBiH da, u skladu sa potrebama, pripreme i stave u funkciju sve raspoložive kapacitete za prijem oboljelih od COVID-19.

Banjama i lječilištima je naređeno da pružaju usluge fizikalne terapije pacijentima koji su zatečeni u lječilištima do kraja tretmana i da obustave prijem novih pacijenata i pružanje svojih usluga (welnes, masaže, frizerski saloni, kozmetički saloni i slično).

Preporučeno je Vladi FBiH da hitno pokrene inicijativu prema Vijeću ministara BiH kojom se predlaže zabrana izvoza lijekova, zaštitne opreme, dezinficijensa i ostalog medicinskog i drugog materijala koji je neophodan u spašavanju života i zdravlja stanovnika FBiH, kao i prehrambenih proizvoda kojima se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena u uslovima dok je na snazi Odluka Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH.Privrednoj komori FBiH je naređeno da izvrši procjenu stanja privrednih subjekata koji proizvode medicinsku zaštitnu opremu na teritoriji Federacije BiH, te sagleda mogućnost hitne nabavke repromaterijala za njenu proizvodnju. Usvojena je i Odluka o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzorkovane pojavom koronavirusa na koju je Vlada FBiH hitno dala saglasnost.

Usvojena je i Odluka o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzorkovane pojavom koronavirusa u vrijednosti od 2.096.415 na koju je Vlada FBiH hitno dala saglasnost u skladu sa Odlukom o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH.Radi se o nabavci 100 hiljada zaštitnih maski, dvije hiljade litara dezinfekcionog sredstva, 250 hiljada zaštitnih rukavica, 20 ručnih medicinskih kamera sa sistemom mjerenja tjelesne temperature, hiljadu višekratnih varenih zaštitnih odijela, 600 kreveta sa madracem i posteljinom za karanten i 30 hiljada testova za detekciju nCov-2019. Federalni štab civilne zaštite prethodno je na svojoj hitnoj telefonskoj sjednici, održanoj 05.03.2020. godine, za potrebe nabavke opreme, potrošnog materijala, reagensa i pripremu prostora za karanten u uslovima pogoršane epidemiološke situacije Federalnim službama zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć (Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Javna ustanova kantonalna bolnica “dr. Safet Mujić” – Mostar, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla) izdvojio 2.500.000 KM.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...