BiH
0

Federalni poslanici odbili finansijski plan FERK-a za ovu godinu

FENA
Ovogodišnji finansijski plan Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK) nije dobio većinsku podršku poslanika na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Zbog toga je federalni premijer Nedžad Branković pozvao na korekciju ovog plana da bi mogao biti usvojen na narednoj sjednici Doma te da bi, rekao je premijer, FERK mogao realizirati radne planove.

Prije glasanja, poslanik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je da u Parlamentu ne bi trebalo odobriti enormno visoke plaće u javnim institucijama koje se finansiraju iz federalnog budžeta i postavio pitanje prisutnim predstavnicima FERK-a koliko iznosi najniža, a koliko najviša plaća članova u ovoj regulatornoj komisiji.

Predstavnici FERK-a kazali su samo visinu prosječne plaće u FERK-u 2007. godini, a to je 1.901 KM. Iznos pojedinačnih plaća je lična tajna, izjavio je član FERK-a Ristro Mandrapa.

Za netoplaće članovima FERK-a u 2007. godine potrošeno je 620.000 KM. Tada je u Komisiji bilo 25 uposlenika. Od njih su 23 s visokom stručnom spremom, među njima magistri i doktori nauka, a dva uposlenika imaju višu stručnu spremu, izjavili su predstavnici FERK-a.

Trenutno su u toj regulatornoj komisiji zaspolene 33 osobe, i to dvije s višom, jedna sa srednjom, a 30 s visokom stručnom spremom, rečeno je dalje.

Većina poslanika Predstavničkog doma zamjerila je FERK-u da pri nedavnoj odluci o poskupljenju električne energije nije vodio računa o tome kakve će posljedice ta odluka izazvati jer je «nakon toga došlo ili će tek doći do novog vala poskupljenja».

Resorni federalni ministar Vahid Hećo odgovorio je da je namjera Vlade da se u FERK-u i sličnim institucijama smanje enormno visoke plaće te da će se ubrzo pristupiti potrebnim zakonskim izmjenama.

Poskupljenje struje on je objasnio potrebom da Elektroprivreda BiH uzme pod svoje okrilje rudnike, odnosno zaposlene rudare. Dodao je da se vodi računa o socijalno ugroženim kategorijama društva radi izrade posebne tarife za ove potrošače električne energije.

«Radimo na tome, ali to je veoma teško provesti jer se trebaju napraviti kvalitetna rješenja u izradi obračuna potrošnje struje», rekao je Hećo.

FERK, entitetska regulatorna komisija za električnu energiju, na zahtjev elektroprivreda, donosi cijenu električne energije u Federaciji BiH.